Thursday, June 18, 2009

Tα οικολογικά μηνύματα των «σταρ»

  • Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε ηθοποιούς, μοντέλα, τραγουδίστριες, να φωτογραφίζονται ασπρόμαυρες, γυμνές, επιθετικές, προκειμένου να πείσουν τις γυναίκες της υφηλίου να μη φορούν γούνες. Χωρίς αμοιβή. Και τώρα που όλοι μοιάζουν να ξυπνούν και να ανησυχούν για το περιβάλλον, οι σταρ αποφάσισαν να φωνάξουν. Να συνδέσουν το όνομά τους με μινιμαλιστικές καμπάνιες και κυρίως δυνατές εικόνες με ξεκάθαρα μηνύματα. Εδώ και μια εβδομάδα η Γκρέτα Σκάκι (η ηθοποιός που απέρριψε τον ρόλο που ερμήνευσε η Σάρον Στόουν στο «Βασικό Ενστικτο») φωτογραφήθηκε γυμνή, αγκαλιά με έναν μπακαλιάρο, με αφορμή την ταινία «The end of the line», για το υπερβολικό ψάρεμα σαν χόμπι και επάγγελμα.
  • Είναι ό, τι τρώνε. Και είμαστε ό, τι καταναλώνουμε, ό,τι σκοτώνουμε, ό,τι καταβροχθίζουμε. Ο Τζέιμι Ολιβερ έχει εκφράσει τη θέση του για πολλά θέματα που σχετίζονται με το φαγητό. Από τις πιο πρόσφατες «διαμαρτυρίες» του ήταν το «Jamie saves our bacon» σε μια προσπάθεια να «σώσει» τα γουρουνάκια στην Αγγλία και εκτός. Αν έχεις διαβάσει το «Fast Food Nation», έχεις δει την ταινία, μαζί με το «Super Size Me», αλλάζει σε μια νύχτα η σχέση σου με το φαγητό, ξέρεις τι να προσέχεις στο σούπερ μάρκετ, πού να τρως έξω. Η πιο καινούργια κινηματογραφική απόπειρα - καμπανάκι είναι το «Food Inc».
  • Αν έχει αλλάξει κάτι είναι ο τρόπος που οι διασημότητες χειρίζονται και μεταλλάσσουν πλέον την απήχησή τους -αν φυσικά είναι συνειδητοποιημένοι-, για να στήσουν καμπάνιες με άποψη, να θέσουν ηθικά ζητήματα, να «σώσουν» είδη προς εξαφάνιση, είναι - δεν είναι φωτογενή. Η διαφορά είναι ότι τίποτα δεν γίνεται με μιζέρια. Για να πετύχει ο στόχος, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ίδια μέσα που ξέρουμε ότι πουλάνε. Γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες διαφημίσεις έχουν σαν πρωταγωνιστές «σέξι» μοντέλα. Μαζί με την Γκρέτα Σκάκι, φωτογραφήθηκαν και η Εμίλια Φοξ, ο σκηνοθέτης Τέρι Γκίλιαμ και ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, για να λανσάρουν το νέο τους φιλμ και να εξηγήσουν -σαν μπόνους- τις επιπτώσεις του ψαρέματος στον πλανήτη.
  • Στην Αγγλία κάτι γίνεται... Πριν από λίγες ημέρες ο σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ, με τις κόρες του Στέλα και Μέρι, ανακοίνωσαν την διάθεσή τους να πείσουν το κοινό να απέχει από το κρέας τουλάχιστον για μια μέρα, μια φορά την εβδομάδα. Και ο τόνος απειλείται. Τα κοτόπουλα ταλαιπωρούνται. Τα γουρούνια επίσης. Η Τρούντι Στάιλερ (γνωστή και ως σύζυγος του Στινγκ) και η Ελ Μακφίρσον (μοντέλο) έστειλαν γράμμα σε διεθνή αλυσίδα γιαπωνέζικων εστιατορίων για να αποσύρουν από τον κατάλογο τον γαλαζοπτέρυγο τόνο. Ο Στίβεν Φράι έγραψε στο Twitter: «Είναι τρέλα να σερβίρεις απειλούμενα είδη για σούσι». Οσοι μπορούν να ζήσουν και χωρίς σασίμι με τόνο να σηκώσουν το χέρι τους...

  • Tης Σαντυς Τσαντακη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/6/2009

No comments: