Saturday, July 18, 2009

Απειλές ΕΛ.ΑΣ. στο Γραμματικό

  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ

Για απειλές και απόπειρα τρομοκράτησης καταγγέλλουν την αστυνομία οι κάτοικοι της κοινότητας Γραμματικού, με αφορμή τις νέες εντάσεις που προκλήθηκαν χθες το πρωί στην περιοχή, όπου προωθείται η κατασκευή του νέου χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

«Κάνουμε προσπάθεια μόνοι μας να προστατεύσουμε έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου που απομένει στην Αττική. Οι αστυνομικοί, όμως, κάθε φορά μας απωθούν και μας απειλούν. Εχουν μαζέψει κατοίκους των περιοχών μας στην Ασφάλεια για συστάσεις, όπως λένε, αλλά τους εκβιάζουν λέγοντάς τους "έχουμε φωτογραφίες σας, μη συνεχίσετε"», υποστηρίζουν.

Παρ' ότι οι διαδηλώσεις στην περιοχή είναι καθημερινές, η κατάσταση χθες άρχισε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, όταν οι κάτοικοι της περιοχής, με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινότητας Νίκο Κούκη, επιχείρησαν να σταματήσουν τα μηχανήματα που κατευθύνονταν στην περιοχή του ΧΥΤΑ, στη θέση Μαύρο Βουνό, προκειμένου να ξεκινήσουν τις εργασίες κατασκευής του. Την ίδια στιγμή επενέβησαν δυνάμεις της αστυνομίας που απάντησαν με δακρυγόνα και κατάφεραν να διαλύσουν τη συγκέντρωση. «Μπροστά στη χωματερή βρίσκονται επτά κλούβες της αστυνομίας. Μέχρι πότε το δικαίωμα στη διαδήλωση θα παραβιάζεται με το έτσι θέλω;», διαμαρτύρονται. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, καθώς και τον κοινοτάρχη Γραμματικού, που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

«Το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για την κατασκευή ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη περιοχή, αφού είναι περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», υποστηρίζουν οι κάτοικοι, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. «Οι ΧΥΤΑ είναι ξεπερασμένοι και πρέπει να αντικατασταθούν από ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης. Και η Κερατέα είναι μια παρθένα περιοχή, την οποία η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί». Συντάσσονται, μάλιστα, πλήρως, στο πλευρό του κοινοτάρχη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «κάτοικοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο ώστε να μην ξεκινήσουν τα έργα, ενώ θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη διέλευση των οχημάτων του εργολάβου».

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες, σε ανάλογη διαδήλωση, κατά τη διάρκεια συμπλοκής των κατοίκων με τους αστυνομικούς, συνελήφθησαν τέσσερα ακόμα άτομα, ενώ καταγράφηκαν και τραυματισμοί από ξύλα και πέτρες. * [Ελευθεροτυπία, Σάββατο 18 Ιουλίου 2009]

No comments: