Tuesday, July 7, 2009

Μάχη για την Παμβώτιδα

Αντιδράσεις προκαλεί η οριοθέτηση της Παμβώτιδας με «μήλον της Εριδος» ένα τμήμα μήκους 5 χλμ. που αποτελεί υδροβιότοπο

Αντιδράσεις προκαλεί η οριοθέτηση της Παμβώτιδας με «μήλον της Εριδος» ένα τμήμα μήκους 5 χλμ. που αποτελεί υδροβιότοπο
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος κατηγορεί τον γ.γ. της Περιφέρειας ότι μειώνει την έκταση της λίμνης και αποκλείει υδροβιότοπο. Αυτός υποστηρίζει ότι εφαρμόζει τον νόμο. Πολίτες εναντίον πολιτείας για την οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας στα Γιάννενα. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος του νομού κατηγορεί τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρη Πανοζάχο, ότι με την οριοθέτηση μειώνει την έκταση της λίμνης κατά 3.500 στρέμματα και αποκλείει έναν μοναδικό υδροβιότοπο, με απώτερο σκοπό πιθανή οικοπεδοποίηση ενός παραλίμνιου χώρου-φιλέτου.

«Εμείς δεν είμαστε κατ' αρχάς αντίθετοι στην οριοθέτηση της λίμνης. Αντιδρούμε, όμως, σε ένα τμήμα της, μήκους 5 χιλιομέτρων, και συγκεκριμένα το ανάχωμα μεταξύ Ανατολής και Κατσικά, που καταδικάζει την Παμβώτιδα για πάντα να γίνει μια κλειστή δεξαμενή χωρίς ζωή», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Ιωαννίνων, Αριστείδης Σωτηριάδης, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηριάδη, πρόθεση του γενικού γραμματέα είναι να εξαιρεθεί ο παλιός υδροβιότοπος που αποτελούσε καταφύγιο για πολλά πουλιά και ζώα, χώρος αναπαραγωγής για σπάνια είδη, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να αποξηρανθεί τελείως και να οικοπεδοποιηθεί.

«Το ζητούμενο είναι αν θέλουμε μια λίμνη που να λειτουργεί ως οικοσύστημα ή μια λίμνη που να λειτουργεί ως λεκάνη νερού. Η μόνη λύση για τη διάσωση της λίμνης είναι η καταστροφή και απομάκρυνση των αναχωμάτων, η οριοθέτηση στα φυσικά της όρια, περιλαμβάνοντας όλους τους υδροβιότοπους, ώστε να λειτουργήσει στη φυσική της κατάσταση», μας είπε ο κ. Σωτηριάδης.

Η περίμετρος
Η περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να οριοθετήσει τη λίμνη Παμβώτιδα, η περίμετρος της οποίας είναι περίπου 22,5 χιλιόμετρα. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση 13 χιλιομέτρων, ενώ για τα υπόλοιπα 10 σχεδόν γίνονται επαφές με κατοίκους της περιοχής που έχουν ιδιοκτησίες, όπως λ.χ. στο Πέραμα.

«Το ανάχωμα αυτό υπάρχει από το 1960 και είναι καθ όλα νόμιμο. Η οριοθέτηση της λίμνης θα γίνει εκεί που είναι σήμερα, ενώ τα μέλη του Συλλόγου Περιβάλλοντος θέλουν να πάει εκεί που ήταν το 1912. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να πάει και 10 χιλιόμετρα πιο πίσω, αλλά πρέπει να τηρηθεί ο νόμος και η Επιτροπή Οριοθέτησης τηρεί με ευλάβεια τον νόμο», μας είπε ο κ. Πανοζάχος, αφήνοντας αιχμές «γιατί τα μέλη του Συλλόγου αντιδρούν μόνο για αυτό το κομμάτι της οριογραμμής».

Ωστόσο, δεν απάντησε στο ερώτημα ποιο πρόβλημα υπάρχει από το να ενσωματωθεί ο αδρανής -πλέον- υδροβιότοπος μέσα στην οριοθέτηση της λίμνης, κάνοντας απλώς λόγο για πιστή εφαρμογή του νόμου.

Σημειώνεται ότι πάνω στο ανάχωμα αυτό λειτουργεί ποδηλατόδρομος, για τον οποίο επίσης αντιδρούν τα μέλη του Συλλόγου Περιβάλλοντος.

Σε ανακοίνωσή της η περιφέρεια Ηπείρου χαρακτηρίζει ανυπόστατα και άκριτα τα όσα υποστηρίζει ο Σύλλογος και καλεί τα μέλη του να μην ασκούν ψυχολογική πίεση σε βάρος των μελών της Επιτροπής Οριοθέτησης.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 2/7/2009

No comments: