Wednesday, July 22, 2009

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΥΤΑ: Παρένθεση ηρεμίας στο Γραμματικό. Με δικαστική απόφαση αναστέλλονται ως τον Οκτώβριο όλα τα έργα

Προσωρινό τέλος, ως τα μέσα Οκτωβρίου, στις εργασίες κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Γραμματικό, στη θέση Μαύρο Βουνό, έδωσε χθες με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Μαραθώνα. Η απόφαση εξεδόθη έπειτα από τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων στην οποία είχαν προχωρήσει κάτοικοι της περιοχής, καθώς δεν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις σε 201 στρέμματα, ιδιοκτησίες των θιγομένων, από τα συνολικά 530 στρέμματα, στα οποία και έχει χωροθετηθεί το έργο.

Η Κοινότητα Γραμματικού τονίζει ότι με βάση την απόφαση «απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκσκαπτικής πράξης ή άλλης προσβλητικής της νομής πράξης εντός του επιδίκου ακινήτου [...] μέχρις ότου συζητηθεί η αίτηση στο ακροατήριο».

Την ίδια στιγμή, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τόσο τον υπουργό κ. Πρ. Παυλόπουλο όσο και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Αθ. Νάκο «να σταματήσουν το έγκλημα» και τα ΜΑΤ να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Η απόφαση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη νέα προσφυγή της κοινότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητεί την ακύρωση, ως παράνομης, αντισυνταγματικής και αντίθετης προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, της υπουργικής απόφασης της 7ης Ιουλίου. Βάσει αυτής παρατείνεται ως τις 30/10/2013 η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση της μονάδας διαχείρισης των αποβλήτων. [ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009].

No comments: