Friday, September 18, 2009

«Ξημερώνει» μαύρο μέλλον με φωτιές, καύσωνες και πλημμύρες

  • Ανυπόφορες συνθήκες στις πόλεις, αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, ερημοποίηση και πλημμύρες προβλέπουν οι επιστήμονες για την περίοδο 2021 - 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής
«Ξημερώνει» μαύρο μέλλον με φωτιές, καύσωνες και πλημμύρες

Ενα δυσοίωνο μέλλον με πόλεις ανυπόφορες για τους ανθρώπους, με τουριστικούς προορισμούς που πλήττονται από συνεχόμενους καύσωνες, ξηρασία, καταστροφικές πλημμύρες και με αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιές προβλέπει για την Ελλάδα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας κατά τη χρονική περίοδο 2021 έως 2050.

Για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τέθηκαν συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και μελετήθηκαν ως προς την αύξηση των ημερών με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 35 βαθμών Κελσίου, την αλλαγή στον αριθμό νυκτών με θερμοκρασία υψηλότερη των 20 βαθμών της κλίμακας, τις ποσοστιαίες μεταβολές στον συνολικό όγκο βροχής σε διάστημα τριών ημερών και στις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης.

«Ξημερώνει» μαύρο μέλλον με φωτιές, καύσωνες και πλημμύρες

Εξετάστηκαν οι δέκα μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, οι δέκα νομοί με μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων στη γεωργία, οι δέκα πιο τουριστικές περιοχές και οι δέκα εθνικοί δρυμοί που αποτελούν τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα είναι αποκαλυπτικά:

  • Στην Αθήνα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 10- 15 οι ημέρες καύσωνα, ενώ θα μεγιστοποιηθεί κατά έναν μήνα ο αριθμός των νυκτών που ο υδράργυρος θα δείχνει πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα θα σημειωθεί 10% αύξηση στην ποσότητα βροχόπτωσης σε τρεις ημέρες.
  • Στη Θεσσαλονίκη οι ημέρες καύσωνα θα αυξηθούν κατά 15-20, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με αυτούς της Αθήνας.
  • Στη Λάρισα και τη Λαμία οι ημέρες καύσωνα θα αυξηθούν κατά 15-20, ενώ οι ακραίες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 15% και 20% αντίστοιχα.

Σημαντικά φαίνεται ότι θα επηρεαστούν και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας. Οι ημέρες καύσωνα θα αυξηθούν κατά 5 έως 15, ενώ θα γίνουν περισσότερες και οι νύκτες με θερμοκρασία ίση ή υψηλότερη των 20 βαθμών Κελσίου, επιτείνοντας τις συνθήκες δυσφορίας. Παράλληλα, φαίνεται πως θα επιμηκυνθεί κατά έναν μήνα το χρονικό διάστημα με θερμοκρασίες υψηλότερες των 25 βαθμών Κελσίου και θα πολλαπλασιαστούν οι πυρκαγιές στις εν λόγω περιοχές. Συγκεκριμένα:

  • Στη Ρόδο, τη Χαλκιδική και το Ηράκλειο θα αυξηθούν κατά 30 έως 40 οι νύχτες με θερμοκρασία υψηλότερη των 20 βαθμών Κελσίου. Στη Ρόδο θα αυξηθούν κατά σχεδόν έναν μήνα οι ημέρες καύσωνα.

Παρόμοια εικόνα σκιαγραφείται από την έρευνα και για τις αγροτικές περιοχές, όπου εντοπίζεται σημαντικός κίνδυνος για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση της διαθεσιμότητας νερού:

  • Στην Εύβοια αναμένονται περισσότερες από 25 επιπλέον ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα.
  • Στις Σέρρες και τη Λάρισα προβλέπονται 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα.
  • Στο Ηράκλειο και την Πέλλα οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 15%.

«Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της έρευνας από το σύνολο των αρμόδιων φορέων και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου και βασικός συντάκτης της έρευνας.

Σε τρομερή δοκιμασία φαίνεται πως θα τεθούν στο μέλλον και οι Εθνικοί Δρυμοί της χώρας, όπου αναμένεται αύξηση των περιόδων ανομβρίας κατά μία έως δύο εβδομάδες και αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς.

«Η πολιτεία δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνωρίζει τι ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να θέσει τα ζητήματα της Κοπεγχάγης και της προσαρμογής της χώρας στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες ως μέγιστες προτεραιότητες», σημείωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ, ΕΘΝΟΣ, 17/09/2009


No comments: