Thursday, September 24, 2009

Έκκληση ΟΗΕ για το Κλίμα. Στο επίκεντρο το θέμα των πυρηνικών

  • Υποβαθμισμένη η εκπροσώπηση της Ελλάδας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, άνοιξε στη Νέα Υόρκη τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καλώντας τα μέλη του Οργανισμού να απαντήσουν ενωμένοι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, των πυρηνικών και της φτώχειας.

"Αν υπήρξε ποτέ μια καλή στιγμή για να δράσουμε με πνεύμα πολύπλευρο και ανανεωμένο, αυτή είναι τώρα", δήλωσε ο Μπαν μπροστά σε περισσότερους από 120 αρχηγούς κρατών, από τα 192 συνολικά μέλη του Οργανισμού.

Αναφέρθηκε επίσης στον πυρηνικό αφοπλισμό, τον αγώνα κατά της φτώχειας, την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και την ανάγκη για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σε χώρες, όπως η Μιανμάρ.

Ζήτησε το τέλος της αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Οι ημέρες που οι Ηνωμένες Πολιτείες "αργοπορούσαν" στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή πέρασαν, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υποσχόμενος να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μοιραστεί και με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο την πράσινη τεχνολογία.

"Θα προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρές περικοπές στις εκπομπές αερίων ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που θέσαμε για το 2.020 και πιθανώς και για το 2.050", τόνισε ο κ. Ομπάμα στην πρώτη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον κόσμο σε μια "νέα εποχή συμμετοχής" για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του πλανήτη, υποσχόμενος να συνεργαστεί με άλλες χώρες, ενώ υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ. "Έχει έρθει η ώρα να κινηθεί ο κόσμος προς μια νέα κατεύθυνση.

Πρέπει να δεχθούμε μια νέα εποχή συμμετοχής βασισμένη στον αλληλοσεβασμό και το κοινό συμφέρον", δήλωσε ο Ομπάμα στον παρθενικό του λόγο στη γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. "Δεν μπορεί να είναι μόνο αμερικανική προσπάθεια", δήλωσε.

"Όσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι ενεργούν μόνες τους στον κόσμο δεν μπορούν τώρα να κάθονται και να περιμένουν από τις ΗΠΑ να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα του κόσμου". "Είναι πλέον ώρα για τον καθένα από εμάς να αναλάβει τις ευθύνες του για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων", πρόσθεσε.

Στην ομιλία του ο Ομπάμα ανέφερε πάλι την απόφασή του να απαγορεύσει τα βασανιστήρια των κρατούμενων, τη δέσμευσή του για ειρήνη στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Οι ΗΠΑ "δεν θεωρούν τη συνεχιζόμενη οικοδόμηση οικισμών από το Ισραήλ νόμιμη, έχει όμως έλθει ο καιρός για να επαναληφθούν οι Ισραηλο-παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς προαπαιτούμενα, δήλωσε ο Ομπάμα.

"Συνεχίζουμε να καλούμε τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν να υποκινούν την εξέγερση κατά του Ισραήλ, και συνεχίζουμε να δηλώνουμε με έμφαση ότι η Αμερική δεν αποδέχεται τη νομιμότητα των συνεχιζόμενων ισραηλινών εποικισμών", τόνισε κατά στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

"Έχει φθάσει ο καιρός για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις -χωρίς προαπαιτούμενα- που θα ασχοληθούν με θέματα όπως: το μόνιμο καθεστώς, η ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, τα σύνορα, οι πρόσφυγες και η Ιερουσαλήμ", πρόσθεσε.

Σε άλλη του δήλωση ο Ομπάμα ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Αλ Καιντα να εξαπολύει επιθέσεις από ασφαλή καταφύγια στο Αφγανιστάν ή οποιοδήποτε άλλο έθνος.

O αμερικανός πρόεδρος, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε ότι έχει επιλέξει τη διπλωματία όσον αφορά το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά τόνισε ότι και οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει να θεωρηθούν "υπόλογες" για κάθε πυρηνική δραστηριότητα που θα παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες.

Την άποψη του ότι οι ηγέτες όλου του κόσμου δε θα πρέπει να χαλαρώσουν την μάχη τους για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παρά τα σημάδια βελτίωσης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγόρησε τις απελευθερωμένες οικονομικές αγορές και τα "οικονομικά δόγματα" για την πρόκληση της παγκόσμιας κρίσης. Ο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ακόμη ότι οι χώρες πρέπει να παρέμβουν στις αγορές για να βελτιωθούν οι έλεγχοι, ενώ τόνισε ότι η δική του χώρα τώρα άρχισε να εξέρχεται από την ύφεση.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κάλεσε τις πλούσιες χώρες να θέσουν περισσότερο φιλόδοξους στόχους για να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου και ενθάρρυνε τους ηγέτες να ολοκληρώσουν τον αναπτυξιακό γύρο της Ντόχα.

Σύμφωνα με τον κ. Λούλα, η Βραζιλία επιθυμεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δέχθηκε τέλος θερμό χειροκρότημα όταν επέμεινε να επιστρέψει στην εξουσία της Ονδούρας ο εκδιωχθείς πρόεδρος Μανουέλ Ζελάγια.

Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι εξέπεμψε έναν δριμύ φιλιππικό κατά του ΣΑ του ΟΗΕ, από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Στην πρώτη του εμφάνιση στο βήμα του ΟΗΕ στα 40 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ο θερμόαιμος συνταγματάρχης άφησε το ακροατήριο της ΓΣ να τον περιμένει να ανέβει στο βήμα και από το προοίμιο κιόλας του λόγου καταφέρθηκε εναντίον της κυριαρχίας που ασκούν επί του ΣΑ τα πέντε μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία).

«Το δικαίωμα του βέτο είναι αντίθετο στη Χάρτα του ΟΗΕ, η ύπαρξη μονίμων μελών είναι αντίθετη στη Χάρτα», τόνισε ο Καντάφι, κραδαίνοντας το γαλάζιο βιβλιαράκι, στο οποίο περιέχεται το ιδρυτικό κείμενο του ΟΗΕ. "Στο προοίμιό της, η Χάρτα τονίζει πως όλα τα κράτη μέλη είναι ίσα, είτε είναι μεγάλα, είτε μικρά", δήλωσε ο Καντάφι, αποσπώντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου.

"Η δύναμη του βέτο θα πρέπει να καταργηθεί. Το ΣΑ δεν μας προσέφερε ασφάλεια, αλλά φόβο και κυρώσεις", τόνισε ο ίδιος.

Ο Καντάφι στιγμάτισε επίσης τις μεγάλες δυνάμεις, κατηγορώντας τες πως ευθύνονται για την έναρξη πολλών συγκρούσεων, "πάνω από 65", από το 1945 για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

  • Επιτροπές για φτώχεια και πυρηνικά

Ενώ διεξάγεται η κυρίως συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με βασικό θέμα τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη Γη, συνεδριάζουν - παράλληλα - και οι επιτροπές διαβουλεύσεων σχετικά με τα ζητήματα του αφοπλισμού, αλλά και της φτώχειας στον πλανήτη, καθώς πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι - σύμφωνα με τον ΟΗΕ - ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα αποσκοπεί στο να χαραχθούν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα συζητηθούν διεξοδικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και στη Σύνοδο Κορυφής της "Ομάδας των 20" (G20).

Παράλληλα, όμως, με τη συζήτηση στη Γενική Συνέλευση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί και ειδική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών όλων των χωρών - μελών του ΟΗΕ.

  • Ομιλία του Προέδρου της Κύπρου

«Άμεση» και «αποτελεσματική» πρέπει να είναι η δράση των λαών για την αντιμετώπιση του «τεράστιου προβλήματος» των κλιματικών αλλαγών, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στα πλαίσια της Συνόδου Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές.

«Από την αύξηση των θερμοκρασιών ανά το παγκόσμιο μέχρι και το λιώσιμο των παγετώνων και από τις απώλειες ρεκόρ του πάγου της θάλασσας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μέχρι τη σταδιακή ερημοποίηση συγκεκριμένων περιοχών, βλέπουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο συνεπειών που είναι απόρροια των κλιματικών αλλαγών», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος ηγέτης ανέφερε ότι «η Κύπρος, ως ένα νησί της Μεσογείου, βρίσκεται σε μια περιοχή που βιώνει τις πρώτες σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε μάρτυρες παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, αυξημένες θερμοκρασίες, αποψίλωση των δασών και σπάνιων οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα η εθνική περιβαλλοντική πολιτική περιορίζεται λόγω της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής μέρους του εδάφους της Κύπρου».

Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν το δρόμο προς την Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο ως έναν από τους πιο σημαντικούς που η διεθνής κοινότητα έχει διανύσει για πολλά χρόνια. Εξυπακούεται το πόσο σημαντικό είναι να επιτύχουμε μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη παγκόσμια συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για μακροπρόθεσμους στόχους για μείωση των ρύπων και έχει θέσει απτά μέτρα απαραίτητα για να επιτευχθούν οι στόχοι». Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι «η Κύπρος δεν ακολουθεί μόνο τις εν λόγω δεσμεύσεις της ΕΕ, αλλά συμμετέχει στις κοινές προσπάθειες να προστατεύσει το κλίμα του πλανήτη μας και να διασφαλίσει το μέλλον των λαών μας. Οι στόχοι μας είναι απόλυτα συμβατοί με τις προσπάθειές μας να χειριστούμε την τρέχουσα οικονομική κρίση. Μπορούμε και πρέπει να ασχοληθούμε με την οικονομική και κλιματική αλλαγή μαζί».

Τη χώρα μας, σε σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο συνόδου στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπεί ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

Ο κ. Τσιατσιάμης έλαβε μέρος στη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου για τις κλιματικές αλλαγές και συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Σήμερα, θα λάβει μέρος σε συζήτηση για την αποψίλωση των δασών και την Πέμπτη σε συζήτηση για την επέτειο των 60 ετών από την ίδρυση της UNRWA.

Επίσης, ο κ. Τσιατσιάμης πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Παγκοσμίου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO).

Στο μεταξύ, στις συναντήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς και σε άλλες επαφές στο περιθώριο των εργασιών της 64ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Ελλάδα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης.

No comments: