Thursday, September 24, 2009

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ομόφωνα καλεί για μείωση των πυρηνικών όπλων και τον πυρηνικό αφοπλισμό


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα Πέμπτη, ομόφωνα απόφαση με την οποία ζητείται από τα κράτη να στραφούν σε μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον πυρηνικό αφοπλισμό

Η απόφαση 1887, την οποία προώθησαν οι ΗΠΑ, καλεί τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (NPT) να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και τις άλλες να την υπογράψουν το ταχύτερο δυνατόν ως κράτη που δεν έχουν στη διάθεσή τους πυρηνικά όπλα, προκειμένου να γίνει παγκόσμια.

Η απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε στην ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον πυρηνικό αφοπλισμό, στην οποία προεδρεύει ο αμερικανός πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα, καλεί επίσης όλα τα κράτη να διαπραγματευθούν για μια μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και να εργαστούν για την επεξεργασία μιας «Συνθήκης γενικού και πλήρους αφοπλισμού υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο».

Η απόφαση αυτή επιτρέπει επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εφαρμόζει μέτρα σε αυτούς που παραβιάζουν τις πυρηνικές τους υποχρεώσεις αν οι ενέργειές τους καθοριστεί ότι συνιστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Το ερχόμενο έτος θεωρείται κρίσιμο για τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Ομπάμα, λίγο μετά την υιοθέτηση της απόφασης αυτής.

«Οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι απολύτως κρίσιμοι στο να καθορίσουμε αν η απόφαση αυτή και οι συνολικές μας προσπάθειες να σταματήσουμε τη διάδοση και τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι επιτυχείς», δήλωσε προς το Συμβούλιο.

Είναι η πέμπτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντάται σε επίπεδο αρχηγών κρατών από την ίδρυσή του το 1946 και η πρώτη φορά που αμερικανός πρόεδρος προεδρεύει συνόδου του.

  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009 [ 16:22 ]
Διαβάστε Επίσης

No comments: