Tuesday, September 8, 2009

Να σταματήσει η τσιμεντοποίηση και να αποδοθεί στους κατοίκους

  • Η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Οι μπουλντόζες μέσα στο χώρο τον περασμένο μήνα, κατεδαφίζουν παλιά κτίρια

Eurokinissi

Να καταργηθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) που προβλέπει την εμπορευματοποίηση - τσιμεντοποίηση του κτήματος Δρακόπουλου στα Πατήσια, να ανακληθεί η απόφαση 1707 (17/07/2003) του Δημοτικού Συμβουλίου που εγκρίνει τον αποχαρακτηρισμό τριών στρεμμάτων (από τα οχτώ που είναι συνολικά) και προτείνει οικοδομήσιμο το χώρο, ώστε να αποδοθεί πραγματικά στους κατοίκους, πρότεινε στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Λάμπρου, επικεφαλής της Συμπαράταξης, υπογράμμισε πως «εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε το αίτημα των κατοίκων για τη μετατροπή των κτιρίων στο κτήμα Δρακόπουλου σε χώρους για την κάλυψη κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών. Παράλληλα, απαιτούμε να παραμείνει το υψηλό πράσινο σε ολόκληρη την έκταση του κτήματος. Να μην εκδοθεί καμιά οικοδομική άδεια. Η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι της περιοχής, όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας χρειάζονται πράσινο, ελεύθερους χώρους, πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές και όχι τσιμέντο».

Να σημειώσουμε ότι μετά την κατεδάφιση στις 12 Αυγούστου, του εργοστασίου εριουργίας στο κτήμα Δρακόπουλου, «άνοιξε» ο δρόμος για να υλοποιηθεί το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τον ΕΕΣ, με το οποίο εγκρίνεται η ανέγερση από τον ΕΕΣ κτιρίου - μεγαθηρίου, σε έκταση τριών στρεμμάτων και οικοδόμησης 9.000 τετραγωνικών μέτρων, με αντάλλαγμα την κατασκευή από αυτόν Δημοτικού Θεάτρου. Φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή κρίνει ότι «η δημιουργία ενός δημοτικού Θεάτρου που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του οικείου Δήμου και θα συμβάλει στην... εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της» - όπως αναγράφεται στο μνημόνιο - είναι πιο σημαντική από τη διάσωση του ελάχιστου πρασίνου που υπάρχει στην πόλη, αλλά και των διατηρητέων κτιρίων του εν λόγω κτήματος που έχουν χαρακτηριστεί ως έργα τέχνης (ΦΕΚ 621Β/83).

Μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από την περιοχή καθώς και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής. Οταν ήρθε η ώρα να πάρουν το λόγο και να εκθέσουν τις απόψεις τους, ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, απαίτησε να μην τους επιτραπεί να μιλήσουν με την αστεία δικαιολογία ότι δεν ανήκουν σε επίσημο σωματείο ή σύλλογο. Παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και συμβούλων της μειοψηφίας ο λόγος δεν τους δόθηκε ποτέ. Τελικά στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πλειοψηφία του δήμου δεν δέχθηκε να καταργηθεί το εν λόγω μνημόνιο, με αποτέλεσμα να παραμείνει ως έχει.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία παραβρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και σημείωσε πως «το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και στον αγώνα που δίνουν ώστε το κτήμα Δρακόπουλου να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της κάλυψης κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών που τόσο έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Είναι απαραίτητο σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας όπως είναι τα Πατήσια, το πράσινο να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Δεν είναι δυνατόν το πράσινο να είναι συνεχώς υπό διωγμό προκειμένου να τσιμεντοποιούνται ελεύθερες περιοχές για να ικανοποιούνται διάφορα οικονομικά συμφέροντα». [Ριζοσπάστης, 09/09/2009]

1 comment:

Unknown said...

Αυτή η πιπίλα της «εμπορευματοποίησης, τσιμεντοποίησης, κατασκευής κτηρίων – μεγαθηρίων» έχει αρχίσει να χάνει το γούστο της. Γιατί κανείς δεν αναφέρει τη συμφέρουσα συμφωνία που δεν θα κοστίσει τίποτα στον Δήμο – δηλαδή σε εμάς - για τη δημιουργία Θεάτρου (αν και εδώ βάζω ένα ερωτηματικό για το αν χρειαζόμαστε άλλο ένα θέατρο), την απόκτηση 9 συνολικά στρεμμάτων στα Πατήσια και τη Ριζούπολη για να γίνουν πράσινο και την ανακαίνιση της διατηρητέας βίλλας Δρακοπούλου για να αξιοποιηθεί ανάλογα. Εκτός αν εγώ είμαι αφελής και δεν μπορώ να διαβάσω πίσω από τις γραμμές (βλ. http://www.cityofathens.gr/el/node/9346)! Διαφωτίστε με παρακαλώ.