Friday, October 30, 2009

Προς ευρωδίκη γιατί «ξεχάσαμε» την οδηγία για τη βιομηχανική ρύπανση

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να ασκήσει προσφυγή κατά της Ελλάδας και άλλων 5 κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή παρέλειψαν να εκδώσουν νέες ή αναπροσαρμοσμένες άδειες για πάνω από 1.500 βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στο έδαφός τους.

Η παράβαση αφορά την οδηγία σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης, στόχος των οποίων είναι η πρόληψη και ο έλεγχος των βιομηχανικών εκπομπών στον ατμοσφαιρικό αέρα, στο νερό και στο έδαφος.

Η οδηγία υποχρέωνε τα κράτη-μέλη να εκδώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2007 νέες άδειες ή να επανεξετάσουν και, όπου απαιτείται, να αναπροσαρμόσουν τις υφιστάμενες άδειες για όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν πριν από τις 30 Οκτωβρίου 1999.

Από τα στοιχεία που υπέβαλαν η Ελλάδα, η Δανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία προέκυψε ότι για περισσότερες από 1.500 εγκαταστάσεις στα εν λόγω κράτη-μέλη δεν έχουν εκδοθεί νέες ή αναπροσαρμοσμένες άδειες. Και αποφασίστηκε η παραπομπή τους στο Ευρωδικαστήριο.

Ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος επίτροπος, κ. Σταύρος Δήμας, δήλωσε: «Εχουν περάσει δύο χρόνια από την εκπνοή της προθεσμίας για την αδειοδότηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, που θα εξασφάλιζε την ελαχιστοποίηση των ρυπογόνων εκπομπών, αλλά σε έξι κράτη-μέλη πάνω από 1.500 εγκαταστάσεις συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς την προβλεπόμενη άδεια. Αυτό είναι απαράδεκτο και η Επιτροπή θα κινήσει τις διαδικασίες για να εξασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει της νομοθεσίας για τις βιομηχανικές εκπομπές».

No comments: