Friday, October 30, 2009

Απόφαση της Συνόδου στις Βρυξέλλες: «Πληρώστε και σώστε» τον Πλανήτη

Συμβιβασμός με τις πιο φτωχές χώρες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ορίσει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2020 τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες εν όψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το σχέδιο που υποβλήθηκε σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, το οποίο αποτελεί προϊόν ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών που συνέρχονται στις Βρυξέλλες δηλώνουν "σύμφωνοι με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" σύμφωνα με την οποία, "οι ανάγκες για βοήθεια είναι πιθανόν να φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει "έτοιμη να αναλάβει το μερίδιό της στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας", αλλά στο κείμενο δεν προσδιορίζεται μέχρι ποιό ποσό είναι έτοιμη να φθάσει. Διότι το θέμα του προσδιορισμού του ποσού παραμένει σημείο διαφωνίας μεταξύ των χωρών μελών.

Μια χωριστή διακήρυξη εσωτερικής χρήσης διευκρινίζει ότι "η συμβολή των χωρών μελών πρέπει να λαμβάνει υπ΄όψιν την ικανότητα των λιγότερο εύπορων χωρών, μέσω ενός εσωτερικού μηχανισμού προσαρμογής".

Η διακήρυξη έχει ως στόχο να διασφαλίσει τις χώρες, των οποίων ηγείται η Πολωνία, οι οποίες αρνούνται τη θέσπιση του κριτηρίου του επιπέδου ρύπανσης για τον υπολογισμό της συμβολής κάθε χώρας, αφού η εφαρμογή του κριτηρίου αυτού θα τις επιβάρυνε.

Ωστόσο περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα ποσά που προτείνει η Κομισιόν ως ανεπαρκή.

No comments: