Sunday, October 25, 2009

Παρέμβαση της Ε.Ε. για τον υγρότοπο της Βραυρώνας

Παραβίαση της Κοινοτικής νομοθεσίας περιβάλλοντος εξ αιτίας της κατασκευής αντιπλημμυρικού έργου από το ΥΠΕΧΩΔΕ με Κοινοτική χρηματοδότηση στον υγρότοπο της Βραυρώνας, περιοχή του δικτύου Natura 2000, διερευνά η Κομισιόν με επιστολή όχλησης που έχει αποστείλει.

Τον επιζήμιο για τον υγρότοπο σχεδιασμό του έργου διευθέτησης της κοίτης του Ερασίνου στα Μεσόγεια είχε καταγγείλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, καθώς αγνοήθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και επιλέχθηκε λύση που καταστρέφει τον υγρότοπο.

Η Ε.Ε. στην επιστολή της καλεί τα εθνικά δικαστήρια να εφαρμόσουν το Κοινοτικό δίκαιο. Η Ορνιθολογική προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του έργου και η απόφαση αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα. Όπως προειδοποιεί η οργάνωση: "Το έργο πρόκειται να προκαλέσει την άμεση καταστροφή τεράστιου τμήματος του υγρότοπου της Βραυρώνας, αφού προβλέπεται το φυσικό έδαφος να αντικατασταθεί με βιοτάπητα και το ανάχωμα που θα κατασκευαστεί να αποκόψει υδρολογικά τον υγρότοπο από την γύρω περιοχή".

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της Μ. Κορμπέτη, υπεύθυνης Θεμάτων Πολιτικής Περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής: «Είναι τουλάχιστον ανούσιο στην προσπάθεια να λυθεί ένα πρόβλημα να δημιουργούνται άλλα δέκα. Οι υγρότοποι αποτελούν ευαίσθητα οικοσυστήματα, απαραίτητα για την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανθρώπινη διαβίωση. Η προχειρότητα και η αδιαφορία στη διαχείρισή τους αποτελεί εγκληματική αμέλεια».

Στην περιοχή της Βραυρώνας έχουν καταγραφεί 176 είδη πουλιών, 20 από τα οποία προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί δύο οικότοποι που αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση: τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τα μεσογειακά εποχιακά τέλματα.

  • Σταυρογιάννη Λ., Η ΑΥΓΗ: 25/10/2009

No comments: