Thursday, October 22, 2009

Πρόταση Greenpeace και WWF για Συνθήκη Κοπεγχάγης

  • Του Γιαννη Eλαφρου
  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 22 Oκτωβρίου 2009

Την πρότασή τους για μια ιδεατή Συνθήκη της Κοπεγχάγης, στη θέση εκείνης του Κιότο, παρουσίασαν εκπρόσωποι των οργανώσεων Greenpeace και WWF σε συνέντευξη Τύπου χθες.

Σε πείσμα των μη αποδοτικών έως τώρα διαπραγματεύσεων και της παρελκυστικής στάσης των περισσότερων ανεπτυγμένων κρατών, οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν πολίτες και κυβερνήσεις να ενεργήσουν «για την επίτευξη μιας επιτυχημένης συμφωνίας, που θα εξασφαλίσει τη σωτηρία του πλανήτη και των επόμενων γενιών από τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας κλιματικής κρίσης». Ιδιαίτερη πρόσκληση έγινε στη νέα ελληνική κυβέρνηση. «Οι προγραμματικές δηλώσεις μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να αναδειχθεί στον ηγέτη της Ευρώπης στον αγώνα για μία επιτυχημένη Συνθήκη για το Κλίμα και θα πρέπει να παρευρεθεί στην Κοπεγχάγη», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Οι δύο οργανώσεις κατέθεσαν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο της νέας Συνθήκης, που θα περιορίζει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, με κομβικά σημεία:

• Μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 80% μέχρι το 2050 (σε σχέση με το 1990). Για τις ανεπτυγμένες χώρες (και την Ελλάδα), αυτό σημαίνει ελάχιστη μείωση κατά 40% έως το 2020 (η Ε.Ε. έχει θέσει στόχο 20%) και σχεδόν μηδενικές εκπομπές το 2050. Χαιρετίστηκε η μονομερής απόφαση της Νορβηγίας για μείωση των εκπομπών 40% έως το 2020.

• Ετήσια χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών από τα ανεπτυγμένα, ύψους 115 δισ. ευρώ έως το 2020, για μεταφορά και ανάπτυξη τεχνολογίας, μέτρα μείωσης των εκπομπών και τερματισμού της αποδάσωσης. Η συμμετοχή της Ελλάδας θα είναι 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Τα ποσά αυτά είναι ελάχιστα μπροστά στο κόστος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.

• Κατάρτιση και οριστικοποίηση μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 Σχεδίων Δράσης Μηδενικού Ανθρακα, απ’ όλα τα ανεπτυγμένα κράτη. Τα Σχέδια θα έχουν πενταετή διάρκεια και θα ελέγχονται κάθε δύο χρόνια.

• Συνεχή περιορισμό της αποψίλωσης των δασών, έτσι ώστε από το 2020 και μετά να αρχίσουν να μεγαλώνουν οι δασικές εκτάσεις, αντί για τη σημερινή μείωσή τους.

  • Συμμετοχή πολιτών

«Μπροστά σε μία τόσο μεγάλη πρόκληση, οι δύο οργανώσεις ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην εκστρατεία “Μαζί για το κλίμα”. Χωρίς όμως τη συμμετοχή των πολιτών δεν θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Πληθάρας, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «χάνει τον ηγετικό της ρόλο στον αγώνα για το κλίμα». Στην ιστοσελίδα www.mazigiatoklima.gr οι πολίτες μπορούν να υπογράψουν έκκληση προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.

No comments: