Wednesday, November 25, 2009

Πακτωλός ευρώ στις τράπεζες, ψίχουλα για το περιβάλλον...

  • ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ «ΑΝΤΙΦΑΣΗ» ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ, ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Την τραγική αντίφαση της διεθνούς κοινότητας, που χορηγεί αφειδώς εκατοντάδες δισ. ευρώ για τη σωτηρία των τραπεζών και τσιγκουνεύεται να εξασφαλίσει 100 δισ. ευρώ για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές, επισήμαναν, χθες, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εν όψει της διεθνούς διάσκεψης στην Κοπεγχάγη για το κλίμα, εκπρόσωποι του Συμβουλίου και της Επιτροπής της Ε.Ε. και πλειάδα ευρωβουλευτών απ' όλες τις πολιτικές ομάδες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σουηδού υπουργού Ανδρέα Κάλγκρεν, αλλά και του αρμόδιου επιτρόπου Σταύρου Δήμα, το ζητούμενο στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι να υπογραφεί μια νομικά δεσμευτική συμφωνία απ' όλους και να εγκριθεί η χρηματοδότηση των αναγκαίων ενεργειών παγκοσμίως για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου είπε ότι η Ε.Ε. στην Κοπεγχάγη «θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους της» ότι χρειάζονται χρήματα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου κατά 30% μέχρι το 2020, καθώς και για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη, κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2013. Οι αναπτυγμένες χώρες, που φέρουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα πρέπει να ενισχύσουν οικονομικά τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, είπε ο κ. Κάλγκρεν.

Περιμένοντας τις ΗΠΑ...

Περισσότερο πραγματιστής ο επίτροπος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, διαβεβαίωσε ότι η όποια συμφωνία συναφθεί στην Κοπεγχάγη θα αποτύχει αν δεν βρεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ρίχνοντας και τη «σπόντα» του στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι «αναμένουμε πως οι ΗΠΑ, 8 χρόνια μετά την αποχώρησή τους από το Κιότο, θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί».

Κατά τον επίτροπο, μέχρι τώρα, Βραζιλία και Νότια Κορέα έκαναν ανακοινώσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των ενεργειών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ενώ παρόμοιες ανακοινώσεις αναμένονται από Κίνα και Ινδία, την ίδια ώρα που Ιαπωνία, Αυστραλία και Νορβηγία βελτίωσαν τις δεσμεύσεις που προτίθενται να αναλάβουν, αλλά οι υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες εμφανίζονται διστακτικές. Αυτά που χρειαζόμαστε για τη βελτίωση του κλίματος είναι ψίχουλα, μπροστά σ' αυτά που η διεθνής κοινότητα έδωσε για την προστασία των τραπεζών, τόνισε ο εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Γερμανός ευρωβουλευτής Ζο Λέινεν, ενώ ο Φνιλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σατί Χασί, υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να πούμε στον πλανήτη να... περιμένει, λόγω της ύφεσης».

Από την Ενωτική Αριστερά, ο Αγγλος ευρωβουλευτής Μπαρμπρ ντε Μπρουν τόνισε ότι στην Κοπεγχάγη «θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όχι πολιτικός συμβιβασμός» και ζήτησε να υπάρξει «κλιματική δικαιοσύνη, για να μην πληρώσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες γι' αυτό που παρήγαγαν οι αναπτυγμένες».

ΗΠΑ, Κίνα και άλλες χώρες δεν βάζουν τη σωτηρία του πλανήτη στις άμεσες προτεραιότητές τους, κατήγγειλαν άλλοι ευρωβουλευτές.

No comments: