Monday, December 7, 2009

Ξεκίνησε στη Κοπεγχάγη η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα

  • Εκπρόσωποι 192 χωρών έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Δανίας την Κοπεγχάγη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην σημαντικότερη, σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες, σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που έχει γίνει ποτέ.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη είναι δρακόντεια, καθώς αναμένονται στις προσεχείς δύο εβδομάδες, 15 χιλιάδες εκπρόσωποι διαφόρων χωρών, αλλά και οι ηγέτες 100 κρατών, μεταξύ των οποίων ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αλλά και ο ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σίνχ.

Τα βασικά θέματα της ατζέντας αναμένεται να είναι το ποσοστό μείωσης των εκπομπών ρύπων από τα αναπτυγμένα κράτη και πως σκοπεύουν αυτά τα κράτη να το επιτύχουν, ενώ ένας από τους κύριους στόχους εκτός από το να μην υπερβεί τους δύο βαθμούς κατά μέσο όρο η αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη, θα είναι τα κίνητρα και οι συμφωνίες που θα χρειαστεί να επιτευχθούν για να τερματιστεί η καταστροφή των δασών έως το 2030.

Την ίδια ώρα με κοινό κύριο άρθρο τους, 56 εφημερίδες σε 45 χώρες θέτουν προ των ευθυνών τους τους παγκόσμιους ηγέτες ενόψει της Συνόδου για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

"Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνεργαστούμε ώστε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση οι κλιματικές αλλαγές θα καταστρέψουν τον πλανήτη, τονίζεται στο κοινό κύριο άρθρο.

Οι 56 εφημερίδες τονίζουν πως αποφάσισαν την πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες "να κάνουν την ορθή επιλογή" κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

"Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει", τονίζεται στο κείμενο.

Επίσης προστίθεται ότι "οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί και σωρεύονται από αιώνων, έχουν συνέπειες που θα διαρκέσουν για πάντα και οι προοπτικές μας για να την χαλιναγωγήσουμε θα καθορισθούν εντός των επομένων 14 ημερών".

Σημειώνεται ότι το κύριο άρθρο δημοσιεύεται σε 20 γλώσσες, περιλαμβανομένης της ρωσικής, της κινεζικής και της αραβικής, σε εφημερίδες όπως η Γκάρντιαν του Λονδίνου, η γαλλική Λε Μοντ, η Τορόντο Σταρ, η Τάιμς του Κόλπου, η Μποτσουάνα Γκάρντιαν και η Μαϊάμι Χέραλντ.

"Αυτός δεν πρέπει να γίνει ένας πόλεμος ανάμεσα στον πλούσιο και φτωχό κόσμο, ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Οι κλιματικές αλλαγές πλήττουν τους πάντες και θα πρέπει να επιλυθούν από όλους μας", υπογραμμίζεται στο άρθρο.

Τέλος στο κύριο άρθρο προτρέπονται οι ηγέτες, που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία μίας δίκαιας και αποτελεσματικής συμφωνίας και για ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, για τη μετουσίωσή της σε συνθήκη, ορίζοντας πως η επόμενη συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Ιούνιο στη Βόννη, θα είναι η καταληκτική ημερομηνία.

Επίσης στο σημερινό φύλλο της εφημερίδα Γκάρντιαν, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να καταλήξουν γρήγορα σε μία συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές, λέγοντας ότι "στόχος μας είναι να επιτύχουμε μία πλήρη και συνολική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να μετουσιωθεί σε μία νομικά αναγκαστική διεθνή συνθήκη εντός μίας περιόδου που δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το εξάμηνο".

"Κάποτε αποφασιστικές στιγμές συμβαίνουν στην ιστορία. Για όλους μας, η αποφασιστική στιγμή του 2009 θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα", εκτιμά ο βρετανός πρωθυπουργός.

No comments: