Sunday, December 13, 2009

Γαλλική οικονομική βοήθεια για το κλίμα

  • Το ποσό των 420 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε η Γαλλία.

Το ποσό αυτό θα δοθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσπάθειας που ανακοινώθηκε για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, δήλωσε χθες Κυριακή ο γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας Αλεν Ζογιαντέ, καλώντας και άλλες χώρες της ΕΕ να "δεσμευτούν".

Μόνο ένα μέρος του ποσού αυτού, δηλαδή "πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, είναι "επιπρόσθετο" στη βοήθεια που ήδη παρέχεται από το Παρίσι για τα επόμενα χρόνια, διευκρινίστηκε από το γραφείο του κ.Ζογιαντέ.

Τα υπόλοιπα χρήματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή θα προκύψουν από τον προϋπολογισμό της δημόσιας αναπτυξιακής βοήθειας που έχουν εγκριθεί για το 2010, και μετά για το 2011 και το 2012.

"Η Γαλλία θα συμμετάσχει με 420 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε αυτήν την προσπάθεια. Οι Άγγλοι και οι Γερμανοί συνάδελφοι έχουν ήδη λάβει παρόμοιες αποφάσεις. Καλώ όλους εκείνους που δεν το έχουν πράξει, να δεσμευτούν όσο το δυνατόν συντομότερα", δήλωσε ο κ. Ζογιαντέ όταν ρωτήθηκε απο τα δίκτυα Radio France Internationale (RFI) και TV5 Monde.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τα χρήματα της Ε.Ε είναι ήδη "στο τραπέζι", ο κ. Ζογιαντέ απάντησε: "Όχι, αλλά νομίζω ότι θα γίνει αυτό".

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε την Παρασκευή να χορηγήσει 7,2 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών στις φτωχές χώρες για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές απο την επόμενη χρονιά.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

No comments: