Tuesday, December 15, 2009

«Ο χρόνος τελειώνει» προειδοποιούν οι ΗΠΑ από την Κοπεγχάγη

  • Πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα πως ο χρόνος τελειώνει στις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή, επικρίνοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις και τη βραδυπορία στη διαπραγματευτική διαδικασία στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη, Τοντ Στερν, άσκησε πιέσεις για μία απόφαση στα εκκρεμή θέματα τα οποία αφορούν τη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα, που θεωρούνται υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Στερν προειδοποίησε πως το ρολόι κτυπά και ο χρόνος σώνεται. Ο ίδιος τόνισε πως κατανοεί τις ανησυχίες των αναπτυσσόμενων κρατών, αλλά για σήμερα υπήρχαν ελπίδες για κάποια πρόοδο.

Ωστόσο ο Στερν δεν έδειχνε τόσο απαισιόδοξος, αναφερόμενος στη σχετική πρόοδο που επετεύχθη και απένειμε τα εύσημα στην δανέζικη κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εξισορροπήσει πολλές διιστάμενες απόψεις.

Ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, δήλωσε πως ευελπιστεί ότι η άφιξη 100 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων από τα μέσα της εβδομάδος θα ασκήσει θετική πίεση στους υπουργούς Περιβάλλοντος και στις αντιπροσωπείες, που εργάζονται από τις 7 Δεκεμβρίου για τη σύνταξη της νέας συνθήκης για το κλίμα, η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο εκπνέει το 2010.

Την ίδια ώρα η αστυνομία της Δανίας χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει πύρινα οδοφράγματα έξω από την κατάληψη της Χριστιανίας στην Κοπεγχάγη.

Η αστυνομία της Δανίας επενέβη χθες βράδυ εναντίον των καταληψιών στην Χριστιανία της Κοπεγχάγης, προκειμένου να διαλύσει τα πύρινα οδοφράγματα που είχαν στήσει στους δρόμους οι διαδηλωτές, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι καταληψίες πέταγαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι προσπάθησαν να σβήσουν τις φωτιές στους δρόμους, αναγκάζοντας τις κατασταλτικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα για να επαναφέρουν την τάξη.

Πολυάριθμοι ακτιβιστές από τη Δανία και το εξωτερικό συμμετείχαν χθες σε μεγάλη γιορτή, που είχε διοργανωθεί στην Χριστιανία -παλαιό στρατώνα που έχει καταληφθεί από το 1971 από χίπις κι έκτοτε αποτελεί το μεγαλύτερο καταφύγιο περιθωριακών στην Ευρώπη.

«Οι δυνάμεις της τάξης επενέβησαν για να σβήσουν τα οδοφράγματα από κάδους απορριμμάτων και εύφλεκτα υλικά μπροστά από τη Χριστιανία. Εκείνοι δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ και αναγκάσθηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα για να ξεφύγουν», τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κοπεγχάγης Χένρικ Ζουρ.

  • (Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η συμφωνία για το κλίμα δεν είναι δεδομένη, τονίζει ο Δανός πρωθυπουργός

Ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν,δήλωσε σήμερα ότι η επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων δεν αποτελεί βεβαιότητα. Μια συμφωνία δεν είναι «μάννα εξ ουρανού, αλλά απαιτεί σκληρές προσπάθειες», τόνισε.

Πρόσθεσε, ομως, πως παραμένει αισιόδοξος ότι οι ηγέτες του κόσμου θα επιδείξουν την απαιτούμενη ευελιξία. "Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι το γεγονός πως η διάσκεψη αυτή -σε αντίθεση με τις 14 προηγούμενες- ολοκληρώνεται με σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα δώσει μια επιπλέον δυναμική", διευκρίνισε. Δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί κοινός τόπος έως τη λήξη της διάσκεψης, την Παρασκευή.

Στην Κοπεγχάγη ο γ.γ. του ΟΗΕ

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατά την ολοκλήρωση την Παρασκευή της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, δήλωσε σήμερα ο δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν.


Παράλληλα ωστόσο χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις 14 προηγούμενες συνόδους, η τωρινή ολοκληρώνεται με σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων η οποία προσδίδει μια νέα δυναμική, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η Δανία, που φιλοξενεί τη διάσκεψη, θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να οδηγηθούν όλα τα μέρη σε μια συναίνεση και συμφωνία την Παρασκευή.

Εντωμεταξύ σήμερα το πρωί έφτασε στην Κοπεγχάγη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, στις 18:30 ώρα Ελλάδος σήμερα αναμένεται να απευθυνθεί στη σύνοδο της ολομέλειας της διάσκεψης και να παραμείνει στην Κοπεγχάγη ώστε να παρακολουθήσει τις διεργασίες μέχρι την ολοκλήρωσή της.


No comments: