Tuesday, December 22, 2009

Χάος επικρατεί στην «άσπρη» Ευρώπη

  • Καθηλωμένα και χθες τα τρένα της Eurostar
  • Πενήντα νεκροί εξαιτίας του ψύχους ή ατυχημάτων

ΠΑΡΙΣΙ. Στο έλεος σφοδρής κακοκαιρίας, που πλήττει αδιακρίτως αεροδρόμια και σιδηροδρομικά δίκτυα, ακόμη και τα πλέον υπερσύγχρονα όπως η υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης, βρίσκονται πολλές περιοχές της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ. Εως και 55.000 ταξιδιώτες αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα σχέδιά τους για τις ημέρες των Χριστουγέννων εξ αιτίας της αναστολής των δρομολογίων των τρένων της Eurostar, ενώ τουλάχιστον 50 άτομα βρήκαν το θάνατο και άλλα δεκάδες τραυματίστηκαν λόγω του ψύχους ή των ατυχημάτων που αυτό προκάλεσε στην Πολωνία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Κροατία και τη Γαλλία.

Τα τρένα της Eurostar έμειναν καθηλωμένα, χθες, για τρίτη ημέρα, μετά τον εγκλωβισμό πέντε αμαξοστοιχιών στη σήραγγα της Μάγχης το Σαββατοκύριακο και την άνευ προηγουμένου περιπέτεια των περίπου 2.500 επιβατών τους. Πολλοί από αυτούς παγιδεύτηκαν μέσα στα τρένα για 16 ώρες και έμειναν χωρίς φαγητό, θέρμανση ή ενημέρωση, ενώ είχαν επιλέξει ένα ταξίδι που συνήθως διαρκεί δύο ώρες...

Μετά την έντονη αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, που θεώρησε την κατάσταση στη σήραγγα «απαράδεκτη και αδιανόητη», η Eurostar ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια θα επαναληφθούν από σήμερα, αλλά μερικώς, ενώ η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου δεν αναμένεται πριν από τη Δευτέρα... Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προωθεί δική της έρευνα για τα αίτια της βλάβης, την ώρα που η εταιρεία έχει αναθέσει σε ανεξάρτητη επιτροπή την ίδια υπόθεση. Σύμφωνα με μια αρχική εκδοχή της Eurostar, η μετακίνηση των τρένων από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις θερμότερες της σήραγγας προκάλεσε συστολή, που επηρέασε τα ηλεκτρικά συστήματα. Ενδεικτική της σύγχυσης που επικρατεί στο Παρίσι ήταν η απόφαση του προέδρου Σαρκοζί να καλέσει σε έκτακτη σύσκεψη τον επικεφαλής της γαλλικής σιδηροδρομικής αρχής SNCF, στον οποίον έδωσε εντολή να φροντίσει για την άμεση επαναλειτουργία των τρένων της Eurostar. Επιπλέον, δύο εκατομμύρια άτομα στη νοτιοανατολική Γαλλία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αφού διεκόπη η παροχή, προκειμένου να αποτραπεί μαζικό μπλακ άουτ. Στην Πολωνία, 42 άτομα, πολλά από τα οποία άστεγα, πέθαναν από το κρύο. Το ψύχος στοίχισε τη ζωή σ’ έναν ακόμη άστεγο στη Γαλλία. Στη Γερμανία και την Αυστρία αναφέρθηκαν συνολικά εννέα θάνατοι από ατυχήματα. Εκτροχιασμός άλλης αμαξοστοιχίας στο Παρίσι τραυμάτισε 36 άτομα, ενώ δεύτερος εκτροχιασμός σημειώθηκε στο Ζάγκρεμπ, με 50 τραυματίες. Δεκάδες πτήσεις αεροπλάνων ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν σε Αμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Βρυξέλλες, Μάντσεστερ και στα δύο αεροδρόμια του Παρισιού.

Προβλήματα στις ΗΠΑ

Στις ανατολικές ΗΠΑ, σημειώθηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες προκαλώντας σωρεία προβλημάτων. Πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες έμειναν κλειστές, χθες, στην Ουάσιγκτον όπου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, καταγράφηκε η χειρότερη χιονόπτωση στην ιστορία το μήνα Δεκέμβριο. Τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Bοστώνη, το ύψος του χιονιού έφθασε το ενάμισι μέτρο. Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης καλύφθηκαν και αυτοί από λευκό στρώμα 35 εκατοστών. Οι καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων ήταν αναπόφευκτες στα αεροδρόμια τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Νέας Υόρκης.

No comments: