Tuesday, December 22, 2009

«Συγκοινωνιακός παγετός» στην Ευρώπη

Κλειστό από τον πάγο το αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου. Καθυστερήσεις στη Φρανκφούρτη και στα βρετανικά αεροδρόμια. Στους 79 οι νεκροί από το κρύο στην Πολωνία.

Κλειστό από τον πάγο το αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου. Καθυστερήσεις στη Φρανκφούρτη και στα βρετανικά αεροδρόμια. Σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας του Eurostar.

Το αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου έκλεισε σήμερα αφού το νερό της βροχής πάγωσε στους διαδρόμους κάνοντάς τους να γλιστρούν υπερβολικά πολύ για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι πτήσεις προς το Τέγκελ εκτρέπονται προς το άλλο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας, στο προάστιο Σένεφελντ. Το Τέγκελ πρόκειται να επαναλειτουργήσει αφού τα πληρώματα εδάφους ρίξουν αλάτι και χημικά για να λιώσουν το στρώμα του πάγου.

Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης μετά το Χήθροου στο Λονδίνο και το Σαρλ-ντε-Γκωλ στο Παρίσι, η κυκλοφορία επαναλήφθηκε σήμερα το πρωί αφού είχε διακοπεί εντελώς στη διάρκεια της νύκτας λόγω του παγετού, όμως οι καθυστερήσεις παραμένουν σημαντικές, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Οι καθυστερήσεις των αεροπλάνων κυμαίνονται από μία ως δύο ώρες και 140 πτήσεις είχαν ματαιωθεί ως το μεσημέρι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το αεροδρόμιο είχε κλείσει για επτά ώρες τη νύκτα της Δευτέρας προς την Τρίτη επειδή οι διάδρομοι είχαν καλυφθεί από πάγο και περίπου 8.000 επιβάτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι σ' αυτό. Περίπου 5.000 επιβάτες οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία ενώ περίπου 3.000 έμειναν στο αεροδρόμιο περιμένοντας να λειτουργήσει ξανά. Ράντσα στήθηκαν στις αίθουσές του και στους αποκλεισμένους επιβάτες προσφέρθηκαν αναψυκτικά και τρόφιμα.

Στους 79 οι νεκροί στην Πολωνία

Aπό το ψύχος έχουν χάσει την ζωή τους 79 άνθρωποι από την αρχή Δεκεμβρίου στην Πολωνία όπου η θερμοκρασία έπεσε το Σαββατοκύριακο στους 20 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, ανακοινώθηκε σήμερα από την πολωνική αστυνομία.

Δέκα νέα πτώματα ανακαλύφθηκαν από την Δευτέρα, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Από την περασμένη Παρασκευή 52 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από το κρύο. Πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2009,είχαν καταγραφεί στην Πολωνία 82 θάνατοι.

Πρόκειται κυρίως για άστεγους άνδρες ηλικίας από 35 μέχρι 50 ετών που πέθαναν από υποθερμία έχοντας καταναλώσει προηγουμένως αλκοόλ.

Η αστυνομία και οι δημοτικές υπηρεσίες πραγματοποιούν περιπολίες εδώ και πολλές ημέρες σε περιοχές όπου συχνάζουν άστεγοι για να τους προτρέψουν να μεταβούν σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Ορισμένοι αρνούνται ωστόσο την βοήθεια που τους προσφέρεται.

Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν κάπως σήμερα και στις περισσότερες περιοχές το θερμόμετρο ανέβηκε στους 0 βαθμούς.

Ο χειμώνας με τους περισσότερους νεκρούς από το κρύο στην Πολωνία τα τελευταία χρόνια ήταν αυτός μεταξύ των ετών 2005 και 2006 οπότε είχαν χάσει την ζωή τους από το κρύο 233 άτομα.

Συγκοινωνιακό χάος στη Βρετανία

Στη Βρετανία, χιονοπτώσεις προκάλεσαν σήμερα νέες αναστατώσεις στις αεροπορικές μετακινήσεις, εντείνοντας τη σύγχυση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τη διακοπή των δρομολογίων των αμαξοστοιχιών Eurostar, τα οποία άρχισαν τώρα σταδιακά να αποκαθίστανται.

Όλα τα κύρια αεροδρόμια της χώρας ήταν σήμερα ανοικτά, αλλά οι ακυρώσεις πτήσεων πολλαπλασιάστηκαν.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet ακύρωσε περίπου 150 πτήσεις. Στο αεροδρόμιο του Λούτον, βορείως του Λονδίνου, το οποίο παρέμεινε κλειστό στη διάρκεια της νύκτας αλλά επαναλειτούργησε νωρίς το πρωί, δεν θα πραγματοποιούνταν καμιά αναχώρηση πριν από τις 13.30 (ώρα Ελλάδας).

Η ιρλανδική ανταγωνίστρια της easyJet, η Ryanair, καθώς και η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις, λόγω των χιονοπτώσεων και των θερμοκρασιών που έχουν πέσει κάτω από το μηδέν.

Η British Airways διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πτήσεών της πραγματοποιούνται κανονικά σήμερα, όμως υπήρξαν μερικές «ακυρώσεις δρομολογίων μικρών αποστάσεων σήμερα το πρωί λόγω της αναστάτωσης που είχε προκληθεί χθες (Δευτέρα)».

Η Ryanair προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένες πτήσεις της «έχουν καθυστερήσεις ή μπορεί να ακυρωθούν», ιδιαίτερα στο Λούτον, όμως ζήτησε από τους επιβάτες να εμφανιστούν στα γκισέ.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο επλήγη επίσης από την κακοκαιρία. Οι επιβάτες από τη νοτιοδυτική Αγγλία φθάνουν με μία ώρα καθυστέρηση στο κέντρο του Λονδίνου. Το χιόνι απέκλεισε εξάλλου περίπου 2.000 οδηγούς αυτοκινήτων στην κομητεία του Χαμσάιρ (νότια Αγγλία).

Οι θερμοκρασίες από το τέλος της περασμένης εβδομάδας στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία δεν ξεπερνούν τους μηδέν με δύο βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ τη νύχτα ο υδράργυρος στην πρωτεύουσα πέφτει έως και στο -5. Στη Σκωτία ένας 35χρονος πέθανε στο νοσοκομείο αφού πρώτα είχε βρεθεί παγωμένος και αναίσθητος στον κήπο του, έχοντας κλειδωθεί έξω από το σπίτι.

Σταδιακή επαναλειτουργία του Eurostar

Η λειτουργία των τρένων Eurostar επανελήφθη σταδιακά σήμερα από το Παρίσι, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, όπου χιλιάδες επιβάτες, αποκλεισμένοι από τη βλάβη που προκάλεσε το Σαββατοκύριακο τη διακοπή της λειτουργίας τους, συνωστίζονταν στους σταθμούς.

Ένα πρώτο τρένο αναχώρησε από το Παρίσι γύρω στις 09.10 (ώρα Ελλάδας), με τρία λεπτά καθυστέρηση από την προγραμματισμένη ώρα. Έφτασε στο Λονδίνο στις 11.38, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ένα άλλο τρένο, που έφθασε από τις Βρυξέλλες, μπήκε στο σταθμό Σεντ-Πάνκρας στο Λονδίνο στις 12.06 (ώρα Ελλάδας), αφού αναχώρησε από τη βελγική πρωτεύουσα στις 09.15, πρόσθεσε.

Οι δύο αμαξοστοιχίες ήταν γεμάτες, δηλαδή καθεμιά μετέφερε περίπου 750 επιβάτες, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Eurostar προβλέπει για σήμερα τη σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Ωστόσο συμβούλευσε τους πελάτες της να αναβάλουν κάθε μη απαραίτητο ταξίδι, ει δυνατόν για μετά τα Χριστούγεννα, καθώς υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για εξομαλυνθούν πλήρως τα δρομολόγια.

  • www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: