Wednesday, December 16, 2009

Γ. Παπανδρέου: «είναι απαραίτητο να φύγουμε από τη Δανία με δεσμευτική απόφαση»

  • Την ελπίδα ότι οι προτάσεις που έχουν διατυπώσει οι Σοσιαλιστές για το κλίμα θα μπορέσουν «να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει στην Κοπεγχάγη» εξέφρασε σήμερα από την πρωτεύουσα της Δανίας ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δήλωσε ότι οι σοσιαλιστές έχουν καταθέσει προτάσεις για θέματα, όπως «η βιοποικιλότητα, η διατροφική ασφάλεια, η ανισότητα και η φτώχεια, η χρηματοδότηση όλων αυτών των προσπαθειών για την μετάβαση από μια οικονομία που χρησιμοποιεί πετρέλαιο, ορυκτό πλούτο και παράγει διοξείδιο του άνθρακος, σε μια οικονομία πράσινη, ιδιαίτερα των φτωχότερων χωρών ώστε να δημιουργήσουν τις απαραίτητες τεχνολογικές συνθήκες, αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις αποφάσεις της ΕΕ και έχει βάλει στόχο να είναι στην πρωτοπορία της πράσινης ανάπτυξης, ότι η χώρα μας σκοπεύει να πάρει «πρωτοβουλίες και στην Κοπεγχάγη και μετά για την περιοχή μας, τη Μεσόγειο, που είναι μια από τις περιοχές που θα πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από τις κλιματικές αλλαγές, όπως ακούσαμε αρκετούς να αναφέρουν από τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και από άλλες χώρες της περιοχής».

«Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να κάνουμε το πάν για να βοηθήσουμε σε μια μεγάλη ιστορική απόφαση για την ανθρωπότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν «παρασκηνιακά» είχε κάποιες συναντήσεις για να προωθήσει μια συμφωνία (στην Κοπεγχάγη), ο κ. Παπανδρέου είπε: «έφθασα προ ολίγου, όμως, ήδη, είμαστε σε επαφή με τον κ. Θαπατέρο, που θα είναι προεδρεύων της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο, με τον κ. Μπράουν και προσβλέπω ότι θα έχουμε κι άλλες επαφές με χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και πιθανόν και της Κίνας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παναδρέου ανέφερε ότι «η Κοπεγχάγη, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι τελικό ορόσημο, αλλά πρέπει να είναι η βάση, πάνω στην οποία μπορούμε πια, ως πλανήτης, να κάνουμε τα επόμενα βήματα για να αποφύγουμε την καταστροφή, αλλά αυτό σημαίνει ότι η Κοπεγχάγη πρέπει να πετύχει».

«Η Ευρώπη έχει δώσει πολύ σαφές και πολύ θετικό στίγμα ανεβάζοντας τον πήχη από το 20% στο 30% για την μείωση των εκπομπών αερίου, αλλά και θέτοντας σημαντικά ποσά για την υποβοήθηση των αναπτυσσομένων χωρών, ώστε, μέσω αναβάθμισης της τεχνογνωσίας τους και τεχνολογίας τους, να μπουν στην πράσινη ανάπτυξη. Αρα η Ευρώπη βρίσκεται στην πρωτοπορία και πιστεύω ότι θα πιέσει αρκετά και την Αμερική, αλλά και τις άλλες χώρες, ώστε να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια» κατέληξε ο πρωθυπουργός. [ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009, 18:21 ]

No comments: