Tuesday, December 8, 2009

Χαιρετίζουν τη στάση των ΗΠΑ για το κλίμα ΟΗΕ και ΕΕ

  • Με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισαν την κίνηση των ΗΠΑ να κηρύξουν τα αέρια του θερμοκηπίου επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Η αμερικανική απόφαση έρχεται την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κοπεγχάγη, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η ανακοίνωση δείχνει «ένα βαθμό αποφασιστικότητας» από την πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα «δείχνει τι μπορεί να κάνει, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία εκκρεμεί».

«Επίσης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στο Κογκρέσο» πρόσθεσε.

Ο Αντρέας Κάρλγκεν, υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας η οποία είναι προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για το κλίμα θα εξαρτηθεί από αυτά που θα ειπωθούν από ΗΠΑ και Κίνα.

Δήλωσε ότι θα εκπλαγεί πολύ εάν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κάνει επιπλέον παραχωρήσεις την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα μεταβεί στη Διάσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) Λίζα Τζάκσον δήλωσε ότι, η Υπηρεσία έχει την υποχρέωση να καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου. ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009 [ 14:04 ]

No comments: