Tuesday, December 22, 2009

WWF Hellas: «Αφορμή για μια νέα αρχή το τέλος της Κοπεγχάγης»

WWF Hellas: «Αφορμή για μια νέα αρχή το τέλος της Κοπεγχάγης»

Η «ασάφεια» της συμφωνίας της Κοπεγχάγης, η οποία δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε φιλόδοξη αλλά ούτε και νομικά δεσμευτική, επιτρέπει να παραμείνουν ανοιχτές οι διαδικασίες για τη δημιουργία μιας νέας αποτελεσματικής συνθήκης για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, τονίζουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και η WWF Hellas. Σημειώνουν, παράλληλα, ότι συνολικά 63.888 Έλληνες πολίτες και περισσότερα από 3.500 παιδιά, απαίτησαν μέσα από την κοινή εκστρατεία «Μαζί για το Κλίμα», αυτό που οι παγκόσμιοι ηγέτες επέλεξαν να αγνοήσουν: τη σωτηρία του πλανήτη και μια φιλόδοξη συμφωνία για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι δύο μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι στην κοινή ιστοσελίδα συγκεντρώθηκαν 63.888 υπογραφές Ελλήνων πολιτών ενώ περισσότερα από 3.500 παιδιά από ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αποστολής καρτών προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας να μην καταδικαστεί το μέλλον τους.

«Δυστυχώς, το τέλος της διάσκεψης της Κοπεγχάγης βρίσκει την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών αμήχανη, να αναρωτιέται γιατί οι ηγέτες της αποφάσισαν να θέσουν τις διαφορές τους και τα συμφέροντα πάνω από τη σωτηρία του πλανήτη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Παρόλα αυτά, η εντυπωσιακή παγκόσμια κινητοποίηση αλλά και η ισχυρή απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για έναν υγιή πλανήτη, δεν μπορούν παρά να μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τον δύσκολο αυτόν αγώνα», υποστηρίζουν οι δύο οργανώσεις.

Χαρακτηρίζουν τη συμφωνία της Κοπεγχάγης «προϊόν παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που, κατόπιν, σερβιρίστηκε ως έτοιμη συμφωνία σε ΕΕ και αναπτυσσόμενο κόσμο» και τονίζουν ότι «οι ηγέτες των ανεπτυγμένων κρατών στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης απέτυχαν σχεδόν στα πάντα, καθώς η συμφωνία δεν θέτει αυστηρούς στόχους μειώσεων για το 2020 και το 2050, ενώ δεν περιλαμβάνει καταληκτική ημερομηνία για τον τερματισμό της αποδάσωσης, αφήνοντας μετέωρα τα περισσότερα ζητήματα».

«Έχοντας μπροστά μας μια τόσο απογοητευτική έκβαση της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, είναι σίγουρα δύσκολο να μιλάμε για επιτυχία. Παρόλα αυτά, μόνο ως επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι τους τελευταίους δύο μήνες, δεκάδες χιλιάδες έλληνες πολίτες έδειξαν μεγαλύτερη ωριμότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε σύγκριση με τους παγκόσμιους ηγέτες», δηλώνει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, κ. Δημήτρης Καραβέλλας.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης επισημαίνει ότι «η συγκλονιστική υποστήριξη των απλών πολιτών στην κοινή μας εκστρατεία για το κλίμα, αν μη τι άλλο, μας δίνει κουράγιο και ενέργεια να συνεχίσουμε και την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότερο αυτό που οι πολιτικοί μοιάζουν να ξεχνούν. Ο πλανήτης απαιτεί ουσιαστική δράση μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και όχι προάσπιση βραχυπρόθεσμων οικονομικών συμφερόντων».

Θετικά αντιμετώπισαν οι δυο οργανώσεις τη στάση που επέδειξε η ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ζητώντας μέχρι τέλους μια νομικά δεσμευτική συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Greenpeace όσο και το WWF Ελλάς, προσκλήθηκαν για πρώτη φορά να συμμετάσχουν στην εθνική αντιπροσωπεία. Και οι δύο οργανώσεις δέχτηκαν την τιμητική αυτή πρόσκληση αν και αποφάσισαν να καλύψουν μόνες τους τα έξοδά τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: