Wednesday, January 6, 2010

Στα λευκά η Ευρώπη. Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας η Βρετανία - Ακινητοποιημένα τρένα και αεροπλάνα


ΑΠΕ
Ακυρώσεις δρομολογίων και καθυστερήσεις στις σιδηροδρομικές συνδέσεις, κυρίως στη Σκωτία και γύρω από το Λονδίνο

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκαλέσει στη Βρετανία οι ασυνήθιστα σφοδρές χιονοπτώσεις που πλήττουν τη χώρα τα τελευταία 24ωρα. Χιλιάδες οδηγοί παγιδεύτηκαν στα οχήματά τους, τα περισσότερα σχολεία έχουν βάλει λουκέτο, ενώ δρομολόγια τρένων και πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Οι μετεωρολόγοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για το σφοδρότερο κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα εδώ και 30 χρόνια και μάλιστα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την άλλη εβδομάδα.

Ο στρατός χρειάστηκε να επέμβει για να απεγκλωβίσει περίπου 1000 οδηγούς που παγιδεύτηκαν στα οχήματά τους. Εκατομμύρια Βρετανοί είναι αναγκασμένοι να μείνουν στο σπίτι τους, λόγω του ψύχους, κυρίως στα κεντρικά και νότια, ενώ τα περισσότερα σχολεία είναι κλειστά.

Τα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Στάνστεντ του Λονδίνου αδυνατούν να λειτουργήσουν, γι' αυτό και εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Συγκεκριμένα, στο Γκάτγουικ, όπου ο μοναδικός διάδρομος έχει κλείσει για να καθαριστεί από το χιόνι όλη την ημέρα, έχουν ακυρωθεί 240 πτήσεις.

Το αεροδρόμιο του Λούτον έχει κλείσει από νωρίς το απόγευμα, ενώ δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

Ακυρώσεις δρομολογίων και καθυστερήσεις παρατηρούνται και στις σιδηροδρομικές συνδέσεις, κυρίως στη Σκωτία και γύρω από το Λονδίνο. Η κατάσταση σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου είναι απελπιστική, καθώς πολλοί οδηγοί έμειναν ακινητοποιημένοι επί ώρες. Οι αρχές καλούν τους οδηγούς να μη χρησιμοποιούν το όχημά τους παρά μόνο σε περίπτωση πραγματικά μεγάλης ανάγκης.

Με τη θερμοκρασία να έχει πέσει σε ορισμένες περιοχές στους -14 βαθμούς Κελσίου, για πρώτη φορά από το 1995, η ζήτηση σε καύσιμα έχει αυξηθεί κατά 30%. Ειδικοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι είναι αμφίβολο εάν το σύστημα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του πληθυσμού ή θα χρειαστεί να εισάγει καύσιμα.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς έχουν πληθύνει τα μικροατυχήματα λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων. Σε εγρήγορση βρίσκεται επίσης η τροχαία και οι εταιρείες οδικής βοήθειας. Μόνο την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 15.000 κλήσεις από οδηγούς που είχαν προβλήματα με το αυτοκίνητό τους.

Κακοκαιρία και σε άλλες χώρες

Το κύμα ψύχους από την Βρετανία έχει μεταφερθεί και στη Γαλλία, με 18 διοικητικά διαμερίσματα στα δυτικά να βρίσκονται σε συναγερμό. Οι θερμοκρασίες είναι υπό το μηδέν, το χιόνι φτάνει τα 20 εκατοστά και οι συγκοινωνίες έχουν παραλύσει.

Παρόμοια είναι η κατάσταση σε όλη τη βόρεια Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στη βόρεια Γερμανία, σχολικό κόλλησε λόγω του χιονιά στις ράγες τρένου. Ο οδηγός πρόλαβε να σώσει τους 30 μαθητές, προτού το τρένο χτυπήσει το σχολικό.

Στην ανατολική Πολωνία, τα παγωμένα ποτάμια έχουν κόψει στα δύο κοινότητες και χωριά έχουν πλημμυρίσει, λόγω της υπερχείλισης.

Στην κεντρική και βόρεια Ιταλία οι βροχές σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες έχουν παγώσει τα πάντα και ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τον παγετό στους δρόμους.

Αντιμέτωπες με τη χειρότερη κακοκαιρία εδώ και 25 χρόνια είναι και οι ανατολικές ΗΠΑ. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί, μάλιστα, η πολιτεία της Φλόριντα, καθώς το πολικό κρύο έχει καταστρέψει χιλιάδες καλλιέργειες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

No comments: