Thursday, January 28, 2010

Χαμηλές θερμοκρασίες και χιονόπτωση στη Β. Ελλάδα

Με αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων σε πολλές περιοχές του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης.

Στα λευκά είναι ντυμένες σήμερα οι περισσότερες περιοχές του νομού Σερρών. Άλλωστε, στα πεδινά, το θερμόμετρο έδειχνε το πρωί -1 Κελσίου, ενώ στα ορεινά τμήματα έπεφτε μέχρι και τους -6 Κελσίου.

Η νέα επιδείνωση του καιρού προκάλεσε έντονες χιονοπτώσεις σ’ όλα τα ορεινά του νομού, ενώ γύρω στις 10 το πρωί άρχισε να χιονίζει και μέσα στην πόλη των Σερρών. Ήδη, σκεπές και αυτοκίνητα είναι ντυμένα στα λευκά. Πάντως, οι δρόμοι της πόλης παραμένουν… αλώβητοι από τις νιφάδες του χιονιού.

Ανοιχτό παραμένει γενικότερα και το οδικό δίκτυο του νομού, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα της νομαρχίας και οι αλατιέρες βρέθηκαν από νωρίς στους δρόμους. Όπως και να ‘χει, όμως, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που θέλουν να κινηθούν προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά.

Πάντως, τα άλλα «δύσκολα» οδικά σημεία του νομού, όπως οι δρόμοι προς Βροντού και Ορεινή, η παλιά εθνική Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο τμήμα που διέρχεται από Καλόκαστρο, Κεφαλοχώρι και Λαγκάδι, η επαρχιακή οδός Σερρών - Νιγρίτας, καθώς και η παλιά εθνική Σερρών - Καβάλας, παραμένουν ανοικτά.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας του νομού, κ. Γ. Παπαδόπουλος, συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς, διότι, όπως είπε, ο χθεσινός παγετός έχει μετατρέψει πολλούς δρόμους σε «καθρέφτες». Επιπλέον, η νομαρχία έθεσε τις υπηρεσίες της σε επιφυλακή, ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανή επιδείνωση του καιρού. Πάντως, παρά τη χιονόπτωση, ανοιχτά παρέμεναν σήμερα τα σχολεία του νομού.

Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού στο ορεινό οδικό δίκτυο.

Ανοιχτές είναι οι οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται από το δρόμο της Νάουσας.

Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο. Με αλυσίδες πρέπει να γίνεται η κίνηση των οχημάτων σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Πέλλας και Ημαθίας.

Χιονίζει στο νομό Κιλκίς, ενώ με αλυσίδες πρέπει να κινούνται τα οχήματα προς τη Γουμένισσα και την Αξιούπολη.

Ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται στην Κατερίνη, χωρίς προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Χιονίζει στο νομό Χαλκιδικής, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων, στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού από Βαρβάρα προς Ταξιάρχη.

Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, ενώ σημειώνεται ελαφρά χιονόπτωση.

Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού της Φλώρινας. Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται στην Κοζάνη, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νομού.

Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τις πρωινές ώρες, εξαιτίας της χιονόπτωσης, των συνθηκών παγετού, αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Ισχυρή χιονόπτωση περιφερειακά της Θεσσαλονίκης

Ισχυρή χιονόπτωση σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, ενώ χιόνισε και στο κέντρο της πόλης. Κλειστός είναι ο δρόμος Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου, αλλά και ο δρόμος Μελισσοχωρίου - Ωραιοκάστρου.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους οδηγούς κατά την κίνησή τους, στην περιφερειακή οδό της πόλης, εξαιτίας των συνθηκών ολίσθησης των οχημάτων, που προκάλεσε η χιονόπτωση.

Με δυσκολία εξαιτίας των προβλημάτων από τη νυχτερινή χιονόπτωση, γίνεται η κίνηση των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Επίσης, αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Ζαγκλιβερίου, Σοχού, «5 Βρυσών», Ασκού, Δρυμού, Βερτίσκου, Σουρωτής, Φιλύρου, αλλά και Ωραιοκάστρου, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ομαλά διεξάγονται οι προσγειώσεις των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Κλειστά τα σχολεία σε 19 δήμους λόγω χιονόπτωσης

Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε 19 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση των δημάρχων σε συνεργασία με τους διευθυντές εκπαίδευσης και τους διευθυντές των σχολείων, λόγω της χιονόπτωσης.

Τα σχολεία που δεν λειτουργούν σήμερα βρίσκονται στους δήμους Λαγκαδά, Λαχανά, Ασσύρου, Μυγδονίας, Ωραιοκάστρου, Νέας Απολλωνίας, Μαδύτου, Καλινδίων - Ζαγκλιβερίου, Εγνατίας, Προφήτη, Πεύκων, Χορτιάτη, Ρεντίνας, Σοχού, Κουφαλίων, Χαλκηδόνας, Κορώνειας, Αρέθουσας, Καλλιθέας.

  • www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: