Tuesday, February 16, 2010

Τεράστιες καταστροφές. Σε κατάσταση συναγερμού ο νομός Εβρου λόγω υπερχείλισης του ποταμού

Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους περιοχών του Έβρου, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού με τον νομάρχη Νίκο Ζαμπουνίδη να μιλά για πρωτοφανή κατάσταση.

Η νομαρχία Έβρου, με ανακοίνωσή της, καλεί όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή του «Δέλτα Έβρου», δηλαδή αλιείς, γεωργούς, κυνηγούς, κτηνοτρόφους και διάφορους επισκέπτες, να την εγκαταλείψουν άμεσα, λόγω της επικίνδυνης αύξησης των νερών όλων των ποταμών του νομού πάνω από το όριο του συναγερμού.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM 99.5», o νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης, τόνισε ότι οι υποδομές δεν κοστίζουν. «Αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι θέμα που αφορά τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία.

Ιδιαίτερα δύσκολα είναι η κατάσταση στα Λάβαρα του Δήμου Ορφέα, όπου πλημμυρίζουν σπίτια, ενώ τα νερά έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του οικισμού.

Ήδη έχουν εκκενωθεί πέντε κατοικίες από τις οποίες οι κάτοικοι πήραν και τις οικοσκευές τους. Αλλα δεκαπέντε άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και διαμένουν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Η στάθμη των νερών ανεβαίνει και εκτιμάται ότι και άλλοι άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας έγινε έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου Ορφέα, παρουσία του επάρχου Β.Έβρου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού και τοπικών Εθελοντικών Οργανώσεων.

Ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης μίλησε για πρωτοφανή κατάσταση, καθώς οι πλημμύρες δημιουργούνται κυρίως από τοπικά νερά και όχι από τα νερά των φραγμάτων της Βουλγαρίας, που αναμένεται να διοχετευτούν στον Αρδα και τον Έβρο τις επόμενες ώρες.

Η Νομαρχία Έβρου ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πλημμυρίσει 120.000 στρέμματα, μετά και από υποχώρηση αναχώματος στην περιοχή των Κήπων, από τα οποία τα 45.000 είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ όλα τα ποτάμια έχουν ξεπεράσει το όριο συναγερμού.

Έντονη ήταν η αντίδραση του νομάρχη για την άρνηση του ΟΣΕ να διαθέσει λεωφορεία για την κάλυψη του δρομολογίου Αλεξανδρούπολη-Δίκαια, καθώς η σιδηροδρομική γραμμή, σε πολλά σημεία έχει πλημμυρίσει.

Το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου καλύπτει μόνο 6 δρομολόγια σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Έβρου.

No comments: