Monday, May 17, 2010

Να μάθουμε να ζούμε με το ηφαίστειο


Η τέφρα θα συνεχίσει να αναστατώνει την Ευρώπη στη διάρκεια του καλοκαιριού

Σε θερινό εφιάλτη προβλέπεται ότι θα εξελιχθεί η τέφρα από το ισλανδικό ηφαίστειο, το οποίο παρ’ ότι έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της δράσης του, συνεχίζει να αναστατώνει τις αερομεταφορές χωρίς ορατή ημερομηνία λήξης. Η αβεβαιότητα είναι η μόνη που θα πλανάται στα σίγουρα πάνω από την Ευρώπη, με τους πύργους ελέγχου και τους γεωλόγους να συμφωνούν στη διαπίστωση: η ήπειρος πρέπει να είναι έτοιμη για μια μόνιμη κατάσταση ακυρώσεων πτήσεων, την οποία θα μπορούσε να χειριστεί ίσως μέσω ειδικών προγραμμάτων πρόγνωσης.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το ηφαίστειο», ήταν η ομολογία του Χοσέ Λουί Μπαρέρα, αντιπροέδρου της Σχολής Γεωλόγων της Ισπανίας, ο οποίος προέβλεψε ότι τα νέφη της τέφρας θα συνεχίσουν να ταλανίζουν την Ευρώπη στη διάρκεια του καλοκαιριού, ίσως και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. «Οπως και στην Καλιφόρνια, όπου οι άνθρωποι έμαθαν να ζουν με την πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού και να τον περιμένουν, έτσι κι εδώ. Είναι το ίδιο. Προληπτικά μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται εάν και όταν επιδεινώνεται η κατάσταση». Το αμερικανικό μοντέλο προστασίας, που επιβάλλει απαγόρευση πτήσεων σε ζώνη 120 χλμ. γύρω από το νέφος, ενδέχεται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφαλείας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Η τέφρα φτάνει αποδυναμωμένη στην Ελλάδα, αλλά η ζημιά γίνεται, καθώς κλείνουν τα αεροδρόμια που μεταφέρουν τουρίστες από τις κεντροευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σχετική εξασθένηση του ισλανδικού ηφαιστείου έχει αντιφατικά αποτελέσματα. Από τη μια η ποσότητα τέφρας που εκτοξεύεται είναι αισθητά μικρότερη από παλαιότερα, από την άλλη όμως –καθώς απελευθερώνεται σε χαμηλότερα ύψη– έχει μεγαλύτερη επίδραση στις αερομεταφορές.

Πάντως, τα νέφη τέφρας που κατέφθασαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στην Ελλάδα δεν εμπόδισαν τις διελεύσεις από τα αεροδρόμια της χώρας. Τα σωματίδια τέφρας, όμως, προστίθενται στο συνολικό φορτίο αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι βαρυφορτωμένο (και λόγω αφρικανικής σκόνης), με αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

No comments: