Sunday, May 23, 2010

Καταστροφή στους υδροβιότοπους της Λουιζιάνα καθώς το πετρέλαιο εισρέει

Το πετρέλαιο είναι αδύνατο να απομακρυνθεί από τα μαγκρόβια φυτά των βαλτότοπων
Απελπιστική κατάσταση
  • Μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου πετρελαίου κατακλύζουν την Παρασκευή το ευαίσθητο Δέλτα του Μισισιπή, την ώρα που η BP παραδέχεται ότι η διαρροή από την υποβρύχια γεώτρηση στον Κόλπο του Μεξικού είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμήσει. Οι αρχές της Λουιζιάνα έχουν αρχίσει να απελπίζονται καθώς το ελαιώδες υγρό εισβάλλει σε δύσβατους βαλτότοπους που θα είναι αδύνατο να καθαριστούν. 
  • Οι υγρότοποι του δέλτα ήταν σημαντικός σταθμός για πολλά μεταναστευτικά πτηνά, ενώ τα πλούσια νερά έξω από τις ακτές τροφοδοτούσε μια αλιευτική βιομηχανία που απασχολούσε 60.000 εργαζόμενους με τζίρο τριών δισ. δολαρίων το χρόνο. Οι βαλτότοποι έχουν ήδη καταστραφεί σε μήκος 30 χιλιομέτρων πίσω από τις ακτές, μεταδίδει το δίκτυο MSNBC. 
  • «Είμαστε πολύ ανήσυχοι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή [...] Η πετρελαιοκηλίδα απειλεί ουσιαστικά τον τρόπο ζωής της Λουιζιάνα» δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόμπι Τζίνταλ, ο οποίος πιέζει τώρα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την BP να δημιουργήσουν νησίδες από άμμο για να συγκρατήσουν το πετρέλαιο. 
  • Μάζες πίσσας έχουν ήδη αρχίσει να ξεβράζονται στις γειτονικές πολιτείες της Αλαμπάμα και του Μισισιπή, ενώ το πετρέλαιο έχει εισέλθει σε ένα ισχυρό θαλάσσιο ρεύμα που απειλεί να το μεταφέρει στους κοραλλιογενείς υφάλους της Φλόριντα ή ακόμα και στο Ρεύμα του Κόλπου. Όπως αναφέρει το AFP, η British Petroleum παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι η διαρροή είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 5.000 βαρέλια (800.000 λίτρα) την ημέρα, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει. 
  • Ο σωλήνας απάντλησης που πόντισε η εταιρεία σε βάθος 1.500 μέτρων συλλέγει καθημερινά 5.000 βαρέλια, ωστόσο οι κάμερες των ρομποτικών υποβρυχίων δείχνουν ότι μεγάλες ποσότητες συνεχίζουν να διαρρέουν στη θάλασσα. «Τώρα που συλλέγουμε 5.000 βαρέλια την ημέρα, [η διαρροή] ενδέχεται να είναι λίγο μεγαλύτερο από τόσο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της BP Μαρκ Πρόγκλερ. Ανεξάρτητοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το πραγματικό μέγεθος της διαρροής θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα και δεκαπλάσιο. 
  • Η εταιρεία υποχρεώθηκε πάντως να αλλάξει τα διαλυτικά που ψεκάζει στο πετρέλαιο, λόγω ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και να μεταδίδει ζωντανή εικόνα της διαρροής στο Διαδίκτυο. 
  • Η BP, που συνεχίζει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις ομοσπονδιακές αρχές και τις τοπικές κυβερνήσεις, ελπίζει να είναι έτοιμη την Κυριακή για μια επιχείρηση που ίσως θα σταματήσει οριστικά το πρόβλημα. Σκοπεύει να κλείσει την υποβρύχια γεώτρηση διοχετεύοντας λάσπη και στη συνέχεια να σφραγίσει την οπή με τσιμέντο. Οι εργασίες πάντως αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες.
Διαβάστε επίσης
 Συστάθηκε η Επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια της διαρροής στον Κόλπο του Μεξικού
Σχετικά άρθρα
 «Ξεκαθαρίστε τις προθέσεις σας» για την πετρελαιοκηλίδα ζητά από τη BP η Ουάσινγκτον (15/5/2010)
 Φυσαλίδα μεθανίου φέρεται να προκάλεσε τη γιγάντια πετρελαιοκηλίδα στις ΗΠΑ (8/5/2010)
 Στις ακτές των ΗΠΑ έφτασε η γιγάντια πετρελαιοκηλίδα από την πλατφόρμα της ΒP (30/4/2010)
 H BP στο στόχαστρο για τη διαρροή από την εξέδρα πετρελαίου στη Λουιζιάνα (1/5/2010)

No comments: