Επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η προσπάθεια της BP να τοποθετήσει αγωγό που θα απορροφά το πετρέλαιο καθώς διαρρέει στο βυθό, ανακοίνωσε η πετρελαϊκή εταιρεία, χωρίς ακόμα να έχουν εκλείψει οι παράγοντες που προκαλούν τη περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.
Όπως αναφέρθηκε από την BP ο αγωγός συνδέει το σημείο της διαρροής στο βυθό του Κόλπο σε βάθος 1.500 μέτρων με ένα δεξαμενόπλοιο στην επιφάνεια όπου συγκεντρώνεται το πετρέλαιο. Αν όλα πάνε καλά, τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουν να καλύψουν με τσιμέντο το σημείο της διαρροής. Η εταιρεία επισημαίνει πάντως ότι «αυτή η λύση δεν είναι πανάκεια» και ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να διαπιστωθεί πόσο πετρέλαιο συγκεντρώνεται με αυτόν τον τρόπο.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίζεται ανυπόμονη για τις προσπάθειες περιορισμού από την BP. Στελέχη της ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχαν εκφραστεί με οξύτητα για το συνεχιζόμενο πρόβλημα ζητώντας σαφείς απαντήσεις.
Η διαρροή συνεχίζεται ανεξέλεγκτη από τις 22 Απριλίου μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 11 εργαζόμενους και την επακόλουθη βύθιση της εξέδρας. Όπως είχε ανακοινωθεί διαρρέουν 5.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αλλά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η ποσότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Τις προηγούμενες ημέρες είχαν χρησιμοποιηθεί χωρίς επιτυχία άλλες μέθοδοι περιορισμού της διαρροής όπως η ενεργοποίηση των βαλβίδων ασφάλειας στη βυθισμένη δεξαμενή και η χρήση ενός μεταλλικού θόλου που θα κάλυπτε την εξέδρα.
Στην επιφάνεια, οι Αρχές και η εταιρεία πέρα από τη χρήση δεκάδων απορρυπαντικών σκαφών και φραγμάτων, προσπάθησαν να κάψουν το πετρέλαιο πάνω στη θάλασσα και να το διαλύσουν με χημικά, χωρίς θεαματικά αποτελέσματα σε καμία περίπτωση.
Ωστόσο, όπως φοβούνται οι ειδικοί, κομμάτια της κηλίδας έχουν μπει στη πορεία θαλάσσιου ρεύματος που μπορεί να τα μεταφέρει προς την Φλόριντα ακόμα και στον Ατλαντικό Ωκεανό στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Η διαρροή έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο ευαίσθητο οικοσύστημα στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Μισισιπή αλλά και οικονομική καταστροφή σε περιοχές πλούσιες σε αλιεύματα και με σημαντική τουριστική κίνηση.
No comments:
Post a Comment