Wednesday, June 23, 2010

Η ρύπανση και η αδιαφορία «σκοτώνουν» τα εθνικά πάρκα

  • SOS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΛΤΑ

  • Ρύπανση υπόγειων υδάτων, αέρα και θάλασσας, αδιαφορία φορέων και πολιτών, επιβλαβής ανθρώπινη παρέμβαση, λαθροθηρία, ανορθολογική διαχείριση απορριμμάτων. Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο εθνικά πάρκα, το δάσος Δαδιάς και το Δέλτα του Εβρου, καθώς και ολόκληρος ο Νομός Εβρου, σύμφωνα με τους ίδιους τους πολίτες της περιοχής.
Τα συμπεράσματα προέκυψαν από τα πράσινα φύλλα των ξύλινων δέντρων που έστησαν, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σε κεντρικά σημεία της Ορεστιάδας και της Αλεξανδρούπολης το WWF Ελλάς, οι δύο Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων του Δέλτα Εβρου και του δάσους Δαδιάς και η Οικολογική Εταιρεία Εβρου. 194 πολίτες ανταποκρίθηκαν να πρασινίσουν τα δέντρα αποτυπώνοντας πάνω στα χάρτινα φύλλα τις απόψεις τους σχετικά με την προστασία του δάσους Δαδιάς, του Δέλτα του Εβρου και άλλων οικολογικά σημαντικών περιοχών του νομού, αλλά και ως προς τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Η ρύπανση και η μόλυνση αναδείχθηκαν οι κατ' εξοχήν κίνδυνοι για ολόκληρο τον νομό, παρ' ότι υπήρχε σύγχυση μεταξύ των δύο εννοιών και η πλειονότητα των απαντήσεων αφορούσε περισσότερο τη ρύπανση παρά τη μόλυνση.

Ως προς τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα δύο εθνικά πάρκα, οι απαντήσεις κυμάνθηκαν από την αναφορά στην επιβλαβή ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι τη λαθροθηρία και τη διαχείριση των απορριμμάτων, για τα οποία έγινε και ειδική μνεία αναφορικά με τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς που υπάρχει για το δάσος Δαδιάς, περιοχή που κινδυνεύει κατ' εξοχήν από τις δασικές πυρκαγιές, όπως επισήμαναν οι περισσότεροι πολίτες.

Η αδιαφορία των φορέων και των πολιτών που οδηγεί σε ανθρώπινα λάθη, αμέλεια και άγνοια αποτυπώθηκε ως ένας επίσης σημαντικός κίνδυνος για όλο τον νομό, όμως η επισήμανση στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προστασία των οικολογικά σημαντικών περιοχών του νομού ήταν περιορισμένη. *

No comments: