Saturday, June 19, 2010

Εκατόμβη νεκρών και εκατομμύρια εκτοπισμένοι από βροχοπτώσεις στην Κίνα

  • Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη νότια Κίνα και άλλα 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν πολλές περιοχές από την αρχή της εβδομάδας.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να πλήττουν τουλάχιστον εννέα επαρχίες στη νότια Κίνα και σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες τουλάχιστον 50 άνθρωποι αγνοούνται. Περίπου 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπως έχει γίνει γνωστό η κυβέρνηση έχει τιμωρήσει εννέα υπαλλήλους για παράλειψη καθήκοντος. Ωστόσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται και η στάθμη πολλών ποταμών έχει ξεπεράσει τα όρια επικινδυνότητας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Δρόμοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σε πολλές περιοχές σημειώνονται διακοπές στη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ενέχει ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού Pearl  στην καρδιά της σημαντικότερης βιομηχανικής περιοχής στην Κίνα. 

Σύμφωνα με την Κινεζική κυβέρνηση το κόστος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχει ξεπεράσει τα 6,5 δις γιούαν (950 εκατ. δολάρια, ή περίπου 770 εκατ. ευρώ). Η περίοδος των βροχών που ξεκίνησε τον Μάιο έρχεται έπειτα και από την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων εκατό χρόνων στις περιοχές Γιουνάν, Γκουιζχού και Γκουανξί. Η ξηρασία επηρέασε 61 εκατομμύρια ανθρώπους πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ενώ εκατομμύρια εκτάρια γης έμειναν ακαλλιέργητα.

No comments: