Wednesday, July 7, 2010

Σε κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης το Περού

Μετά την κατάρρευση φράγματος αποθήκευσης υγρών αποβλήτων.
Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης στην περιοχή Ουανκαβέλικα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου λειτουργούν πολλά ορυχεία, μετά την κατάρρευση ενός φράγματος αποθήκευσης υγρών αποβλήτων και την διαρροή δηλητηριωδών χημικών ουσιών στα ποτάμια. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει ισχύ 90 ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το μέτρο έχει στόχο να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή στην Ουανκαβέλικα όπου, τον Ιούνιο, το φράγμα της εταιρίας Caudalosa Chica κατέρρευσε με αποτέλεσμα να διαχυθούν στα ποτάμια 21.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων που περιέχουν βαρέα μέταλλα από διάφορα ορυχεία της εταιρίας.

Η περιοχή είναι από τις φτωχότερες στο Περού. Πάνω από το 40% του πληθυσμού --που αποτελείται κυρίως από αγρότες-- παίρνουν νερό από ρυάκια και ρέματα για να πίνουν οι ίδιοι και τα ζώα τους αλλά και να ποτίζουν τα χωράφια τους. Ιθαγένικες οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η εταιρία δεν είχε προειδοποιήσει τον τοπικό πληθυσμό για την μόλυνση των ποταμών και των ρυακιών. Η επιχείρηση εξορύσσει μόλυβδο, ψευδάργυρο, χαλκό κι ασήμι. Η εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων θεωρείται μια από τις ατμομηχανές της οικονομίας στο Περού, αλλά το περιβαλλοντικό κόστος είναι τεράστιο. kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: