Saturday, October 2, 2010

«Περιοχή προστασίας το Ποικίλο»

Να χαρακτηριστεί περιοχή «προστασίας της φύσης» το όρος Αιγάλεω - Ποικίλο από το νέο ρυθμιστικό σχέδιο «Αθήνας - Αττικής», επιδιώκουν με παρέμβασή τους-πρόταση στο ΥΠΕΚΑ φορείς της ευρύτερης περιοχής. 

Η πρόταση, που αποτελείται από 93 σελίδες και 11 παραρτήματα, εξετάζει και αναλύει τις αιτίες υποβάθμισης του όρους, που συνοψίζονται στις παραμέτρους: βόσκηση, υλοτόμηση, λατόμηση, αυθαίρετη δόμηση, ολυμπιακό σκοπευτήριο, εναπόθεση απορριμμάτων, ιδιοκτησιακό, λαθροθηρία, μη αποκατάσταση ΧΑΔΑ Σχιστού κ.ά. 

Στην υποβάθμιση του Ποικίλου όρους (σε συνδυασμό με το Θριάσιο) πρέπει να γίνει προτεραιότητα η προστασία των φυσικών στοιχείων και του πολιτισμικού περιβάλλοντος, με στόχο τη διατήρηση ενός ελάχιστου ανεκτού επιπέδου ποιότητας της ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας.
Σπήλαια 

Στην περιοχή υπάρχουν ιστορικά σπήλαια, όπως του Πανός, του Δρομέα, της Αφαίας και λόγω της ασβεστολιθικής σύστασης του βουνού υπάρχουν πολλά μικρά ή μεγαλύτερα σπήλαια ή σπηλαιώδεις κοιλότητες. 

Οι φορείς που παρεμβαίνουν (έχουν υποβάλει την πρότασή τους και στον Οργανισμό Αθήνας) ζητούν (μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος) να «ανασταλεί άμεσα η χορήγηση όλων των οικοδομικών αδειών, των αδειών εγκατάστασης όλων των χρήσεων, η εκτέλεση κάθε κατασκευαστικού έργου, καθώς και οποιαδήποτε άλλη διαχειριστική παρέμβαση, πλην αυτών που αφορούν την πυρασφάλεια και τις δασοκομικές εργασίες». 

Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει μια ιεράρχηση αιτημάτων για καλύτερο αποτέλεσμα στις επιδιώξεις των φορέων; Μήπως;... [Φ.Κ.

No comments: