Monday, October 4, 2010

Παραλαβή του παραλόγου

  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΜΕΤΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ
Θα μπορούσε άνετα να ονομαστεί «σημείο μηδέν» της Αθήνας. Η πλατεία Ομονοίας, ορφανή και καταφρονεμένη, άλλοτε ομφαλός της πόλης, παραλαμβάνεται από τον Δήμο Αθηναίων τώρα, επτά χρόνια μετά τη συμπλήρωση των «έργων ανάπλασης» που ουδέποτε ευτύχησαν να απολαύσουν οι κάτοικοι. 

Τα προβλήματα λειτουργικότητας των έργων, τα οποία ολοκλήρωσε το 2003 η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ), διαπιστώνονταν από τον πρώτο καιρό. Αρχικά ήταν η έλλειψη πρασίνου, μετά η διαρροή υδάτων στον σταθμό του Μετρό και στη συνέχεια η «κατάληψή» της από «περιθωριακά στοιχεία» -η παρουσία των οποίων φαίνεται ότι δικαιολογούσε από μόνη της τις εκτεταμένες φθορές.

Επρεπε να φθάσει το έτος 2010 για να αποφασίσει ο Δήμος Αθηναίων να παραλάβει ολοκληρωτικά το έργο από την ΕΑΧΑ και να ξεκινήσει έργα συντήρησης με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμό.

Το ιστορικό, όπως περιγράφεται στο πρακτικό παραλαβής που εγκρίνεται σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, αναφέρει μεταξύ άλλων:
- Οι συμβάσεις για τα διάφορα έργα ανάπλασης είχαν ημερομηνίες αποπεράτωσης μέσα στο 2003.
Καταγράφονται αντιδικίες με την κατασκευαστική εταιρεία για την ποιότητα του έργου.
- Το καλοκαίρι του 2004, ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με την ΕΑΧΑ για να διαμορφώσει πρόσθετους χώρους πρασίνου (παρτέρια με χώμα που σωρεύεται σε διάφορα σημεία). Ο δήμος αναλαμβάνει τη συντήρηση χωρίς να παραλαμβάνει το έργο.
- Καταγράφονται προβλήματα στεγανότητας και διαρροής των ποτιστικών υδάτων. «Τα περισσότερα επιδαπέδια φωτιστικά κανάλια πληρώθηκαν με κονίαμα επειδή μέσω αυτών διέρρεε νερό προς τον σταθμό. Το "υδάτινο στοιχείο" ουδέποτε λειτουργεί, ούτε και το γλυπτό του Ζογγολόπουλου "επειδή τα ρεύματα αέρος διασπείρουν τους υδατοπίδακές του"».
- Οι αρμόδιοι του δήμου αποδίδουν τα προβλήματα σε κατασκευαστικές κακοτεχνίες, αλλά και στις καταστροφές από «περιθωριακά στοιχεία που διανυκτερεύουν στην πλατεία».
- Η ΕΑΧΑ παρεμβάλλεται και εκτελεί έργα συντήρησης-καθαρισμού, αλλά και στεγανοποίησης της οροφής του υποκείμενου σταθμού.
- Το καλοκαίρι του 2010 αποξηλώνονται εντελώς από τον Δήμο Αθηναίων τα πρόσθετα έργα πρασίνου «για λόγους υγιεινής και ασφάλειας» («Ε»-12/6/2010-«Φύτεψαν» και άλλο τσιμέντο στην Ομόνοια). 
Στο πρακτικό παραλαβής παραδέχονται ότι η εκ των υστέρων πρόσθεση πρασίνου «προκάλεσε νέα προβλήματα». Τη στιγμή αυτή και ενώ τυπικά ακόμη δεν έχει γίνει παραλαβή της πλατείας, ο δήμος έχει ξεκινήσει έργα συντήρησης. Τα έργα ξεκίνησαν με «απευθείας» ανάθεση «δεδομένου ότι η έκταση των φθορών είναι πολύ μεγάλη, η δε αρμόδια διεύθυνση Συντήρησης διαπιστώνει επικινδυνότητα και αδυνατεί να αποκαταστήσει τον χώρο ώστε να είναι ασφαλής για τους δημότες».

Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι μάλλον απίθανο να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές και θεωρείται άγνωστος ο χρόνος περαίωσής τους. Εκτός εάν κάποιος σκεφτεί ότι ίσως κάποια «περιθωριακά στοιχεία» ψηφίζουν Κακλαμάνη... *

No comments: