Wednesday, October 6, 2010

Ολοκλήρωσαν την «απογραφή της θαλάσσιας ζωής»

  • Τα μικρόβια αντιπροσωπεύουν το 90% του συνολικού βάρους της θαλάσσιας ζωής! 

Επειτα από δέκα χρόνια και εκατοντάδες ερευνητικά ταξίδια ολοκληρώθηκε χθες η διεθνής προσπάθεια «Απογραφή της θαλάσσιας ζωής». Χιλιάδες νέα είδη προστέθηκαν στον κατάλογο των θαλάσσιων ειδών, αυξάνοντας τον αριθμό των γνωστών ειδών σε 201.206, ωστόσο σύμφωνα με τους υπευθύνους της μεγαλύτερης παγκόσμιας απογραφής υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες άλλα που δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Σύμφωνα με την απογραφή, τα ψάρια αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα των θαλάσσιων οργανισμών, αφού έχουν ανακαλυφθεί 16.764 είδη και εκτιμάται ότι υπάρχουν άλλα 5.000. Αντίθετα τη συντριπτική πλειοψηφία των θαλάσσιων ειδών αποτελούν μικρόβια, τα οποία αντιπροσωπεύουν μάλιστα το 90% του συνολικού βάρους της θαλάσσιας ζωής! 

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ακόμα 750.000 άγνωστα είδη υπάρχουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς, με τις περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ειδών που δεν έχουν ανακαλυφθεί να είναι τα βάθη της Μεσογείου (75%), η Ιαπωνία (80%) και η Αυστραλία (80%).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μάλιστα και συνδέσεις ανάμεσα στους ωκεανούς που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. «Δεν γνωρίζαμε πολλά για τις βαθιές θάλασσες. Πιστεύουμε τώρα ότι είναι πιο συνδεδεμένες, όπως είναι και οι ωκεανοί πιο συνδεδεμένοι, σε σχέση με ό,τι νομίζαμε έως σήμερα», σχολίασε ο επικεφαλής του Γερμανικού Κέντρου Ερευνας Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας, Πέντρο Μαρτίνεζ Αρμπίζου. 

Η απογραφή, η οποία κόστισε 470 εκατ. ευρώ και απασχόλησε περισσότερους από 2.700 επιστήμονες, ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση χαρτών και ενός τρίτομου βιβλίου.

No comments: