Monday, October 18, 2010

Νέα διάσκεψη του ΟΗΕ για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας

Μετά την τελευταία αποτυχία
O ρυθμός απώλειας ειδών είναι σήμερα 100-1000 φορές υψηλότερος από το κανονικό
O ρυθμός απώλειας ειδών είναι σήμερα 100-1000 φορές υψηλότερος από το κανονικό   
Ναγκόγια, Ιαπωνία
Έπειτα από την παταγώδη αποτυχία των προηγούμενων δεσμεύσεων, εκπρόσωποι των 193 χωρών που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα συναντώνται από τη Δευτέρα στην Ιαπωνία για τον καθορισμό νέων στρατηγικών. 

Σύμφωνα με έναν από τους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, τους οποίους έθεσε ο ΟΗΕ στις αρχές της δεκαετίας, η διεθνής κοινότητα έπρεπε να είχε πετύχει μια «σημαντική μείωση» στον ρυθμό απώλειας ειδών, με έτος-στόχο το 2010.

Όμως η καταστροφή των βιοτόπων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, και οι επιστήμονες προειδοποιούν πλέον ότι ο πλανήτης διανύει την έκτη περίοδο μαζικής εξάλειψης ειδών –η πέμπτη ήταν η εξαφάνιση των δεινόσαυρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Ο ρυθμός απώλειας ειδών εκτιμάται ότι είναι σήμερα 100 έως 1.000 φορές υψηλότερος από το κανονικό. Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, το ένα τέταρτο των θηλαστικών, το ένα τρίτο των αμφίβιων, το ένα όγδοο των  πτηνών και το ένα πέμπτο των φυτών αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης. 

«Η ώρα για δράση είναι τώρα και ο τόπος για δράση είναι εδώ» δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης, ανοίγοντας τη 12ήμερη διάσκεψη στην πόλη Ναγκόγια, 270 χλμ από το Τόκιο.

«Βρισκόμαστε πλέον κοντά σε ένα σημείο καμπής, δηλαδή φτάνουμε ένα σημείο πέρα από το οποίο η απώλεια βιοποικιλότητας θα είναι μη αναστρέψιμη. Ενδέχεται να φτάσουμε στο σημείο αυτό τα επόμενα δέκα χρόνια» προειδοποίησε ο Ρίο Ματσουμότο, υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας.
  • Ατζέντα
Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του AFP, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά τον καθορισμό νέου στόχου για ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας ως το 2020. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, όμως, υποστηρίζουν μόνο έναν αποδυναμωμένο στόχο για «ανάληψη δράσης».

Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για επέκταση των προστατευόμενων περιοχών στην ξηρά και τους ωκεανούς. Το θέμα προβληματίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες, που δείχνουν να ανησυχούν για υπονόμευση των ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη.

Το προσχέδιο της τελικής συμφωνίας προβλέπει αύξηση του ποσοστού των προστατευόμενων εκτάσεων στην ξηρά από το 13 στο 20%. Δεν αναφέρει πάντως στόχο για τους ωκεανούς, των οποίων η συνολική έκταση προστατεύεται σήμερα σε ποσοστό μόλις 1%.

Ακανθώδες, τέλος, είναι και το ζήτημα της εμπορικής εκμετάλλευσης γενετικών πόρων, όπως των τροπικών φυτών που δίνουν ουσίες για φαρμακευτική χρήση. Σήμερα, τα οικονομικά οφέλη από τέτοιους γενετικούς πόρους πηγαίνουν μόνο στις εταιρείες που τους εκμεταλλεύονται εμπορικά, ενώ η χώρα προέλευσης δεν κερδίζει τίποτα, και επομένως δεν έχει οικονομικά κίνητρα για προστασία των γενετικών πόρων.

Η Βραζιλία, χώρα του τροπικού υγρού δάσους του Αμαζονίου, δηλώνει πως θα ήταν απαράδεκτο να μην υπάρξει συμφωνία για το θέμα στη διάσκεψη της Ναγκόγια. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press]

No comments: