Saturday, November 6, 2010

Πρωτοβουλία πολιτών για το Τατόι

 

Δημόσιο διάλογο ανοίγουν οι Φίλοι του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου, επιχειρώντας «την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών σε ένα ζήτημα που την αφορά, ώστε να ενισχυθεί η μέχρι τώρα ανεπαρκής προσπάθεια της πολιτείας να προστατέψει, να αποκαταστήσει και να αξιοποιήσει το Κτήμα.
  • Νικος Bατοπουλος, Η Καθημερινή, Σάββατο, 6 Nοεμβρίου 2010
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ. Δημόσιο διάλογο ανοίγουν οι Φίλοι του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου, επιχειρώντας «την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών σε ένα ζήτημα που την αφορά, ώστε να ενισχυθεί η μέχρι τώρα ανεπαρκής προσπάθεια της πολιτείας να προστατέψει, να αποκαταστήσει και να αξιοποιήσει το Κτήμα αποδίδοντάς το στο κοινό ως έναν χώρο αναψυχής και πολιτισμού, από τους ωραιότερους στη χώρα μας».

Η εκδήλωση -με ελεύθερη για το κοινό είσοδο- θα γίνει τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου (ώρα 19.00) στον χώρο εκδηλώσεων του «Μetropolis» (Πανεπιστημίου 54 & Εμμ. Μπενάκη, 4ος όροφος) με κεντρικό θέμα «Τατόι: Μια Πρόκληση Πολιτισμού» και ομιλητή τον κ. Κώστα Σταματόπουλο, ιστορικό, συγγραφέα του έργου «Το Χρονικό του Τατοΐου» (εκδ. Καπόν) και μέλος του Δ.Σ. της «Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού».

Παρότιτο Κτήμα Τατοΐου έχει περιέλθει στην κυριότητα του κράτους, από το 2003 έχουν γίνει ελάχιστα, και αυτά αποσπασματικής μορφής, έργα. Απουσιάζει δε, ένας κεντρικός άξονας, καθώς η πολιτεία δεν έχει παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό πλάνο ανάδειξης της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς. Τα έργα που προχωρούν είναι ελάχιστα και οι ευθύνες της πολιτείας τεράστιες. Πριν από λίγες ημέρες, εγκρίθηκαν από το ΥΠΠΟΤ εργασίες καθαρισμού σε έξι κοντέινερ που βρίσκονται στα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα Τατοΐου και χρησιμοποιούνται ως εργαστήρια συντήρησης για τις εργασίες στο έργο για την καταγραφή κινητών αντικειμένων της τέως Βασιλικής Οικογένειας (προϋπολογισμού 3.300 ευρώ). Επίσης εγκρίθηκε δαπάνη 4.450 ευρώ για εργασίες... απεντόμωσης στο κτίριο των ανακτόρων. Αυτά. Τελεία και παύλα.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνονται όλα αυτά (και η συντήρηση) χωρίς την παρουσία ιστορικού που να γνωρίζει πολύ καλά τη συγκεκριμένη περίοδο και τον τρόπο λειτουργίας των πρώην ανακτόρων. Στην Αγία Πετρούπολη για την αποκατάσταση των ανακτόρων των Τσάρων δουλεύουν εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων. Και τα τρία κτίρια στο Τατόι που συντηρήθηκαν με χρήματα του Γ΄ ΚΠΣ έγιναν πρόχειρα. Πήραν απλά τσιμέντο και κεραμίδια και τα συντήρησαν χωρίς οι επιβλέποντες του έργου να έχουν ιδέα για το τι συντηρούσαν και για τη μικρή Ιστορία του κάθε κτιρίου στο πέρασμα του χρόνου. Και φυσικά τα παράτησαν στη μέση γιατί τελείωσαν τα λεφτά», λέει ο κ. Βασίλης Κουτσαβλής, εκπρόσωπος των Φίλων του Τατοΐου.

Η αδυναμία διαχείρισης του έργου προστασίας και ανάδειξης του Τατοΐου αποκαλύπτει αδιαφορία για την ιστορία και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ηδη, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ας ακουστούν οι άνθρωποι που γνωρίζουν και ενδιαφέρονται επί της ουσίας.

No comments: