Saturday, December 11, 2010

Στα «λευκά» η Ελλάδα



Σημαντικά είναι τα προβλήματα στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Μερική απαγόρευση απόπλου προς τα νησιά. Χωρίς ρεύμα το Οροπέδιο Λασιθίου.

 


«Βουτιά» περίπου 15 βαθμών έκανε μέσα σε ένα 24ωρο ο υδράργυρος, με αποτέλεσμα να χιονίζει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στην Αττική.

Κλειστοί είναι οι δρόμοι στην παλαιά εθνική Θηβών, από το ύψος της Μάντρας, από την Ανατολή Πεντέλης έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο και από την Πάρνηθα προς το τελεφερίκ.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη έχει απαγορευτεί ο απόπλους από όλα τα λιμάνια της χώρας καθώς και στις πορθμειακές γραμμές.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας παρατηρείται διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στη Σάμο λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που έχει προκαλέσει πλημμύρα στην παραλιακή της λεωφόρο.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για σήμερα Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 6 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  • Κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας λόγω χιονόπτωσης
Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω, λόγω χιονόπτωσης ενώ από την κακοκαιρία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και σε άλλα σημεία της Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από το κόμβο Μαγούλας- Μάνδρας και πάνω, ενώ τα ΙΧ κινούνται με αλυσίδες.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στη λεωφόρο Φυλής προς μονή Κλειστών, ενώ από το πρωί έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από Άγιο Πέτρο προς Διόνυσο στην Πεντέλη όπου είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Κακοκαιρία με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, στη Βόρεια Ελλάδα

Τσουχτερό κρύο με ηλιοφάνεια επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο δείκτης του θερμομέτρου σε ορεινές περιοχές έπεσε, για πρώτη φορά φέτος, στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει σχηματιστεί παγετός, ενώ χωρίς αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. 

Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω πεδινές περιοχές η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το λιμεναρχείο εξέδωσε δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων, καθώς στο Βόρειο Αιγαίο πνέουν και σήμερα ισχυροί βοριάδες, έντασης μέχρι και 8 Μποφόρ.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το πρωί, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, ο δείκτης του θερμομέτρου έδειχνε - 5 βαθμούς, ενώ -4 είχε η Πτολεμαΐδα και -1 η Δράμα.
  • Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στην ορεινή περιοχή των Ανωγείων
Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στην ορεινή περιοχή των Ανωγείων Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, στην ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Αυτή την ώρα, κλιμάκιο από την ΕΜΑΚ Ηρακλείου με ερπυστριοφόρο, σπεύδει στην περιοχή για τον απεγκλωβισμό τους, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, δεν έχει αναφερθεί πρόβλημα στην υγεία τους και υπάρχει επικοινωνία μαζί τους.

Ο προϊστάμενος ΠΣΕΑ Ρεθύμνου (Πολιτικής Προστασίας), Αντώνης Μπαγιαρτάκης δήλωσεπως οι τέσσερις άνδρες έφτασαν στην περιοχή με οχήματα 4χ4, αλλά σήμερα το πρωί διαπίστωσαν πως δεν μπορούν να κινηθούν. Παραμένουν εντός των οχημάτων τους σε ζεστό, λόγω των καλοριφέρ, περιβάλλον και σύντομα θα προωθηθούν στα πεδινά του νομού.

Στο μεταξύ, ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει το Ρέθυμνο από χθες αργά το βράδυ με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους, βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά του νομού.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο νομό και η συνεχής χιονόπτωση, μέχρι και αυτή την ώρα, δημιουργεί πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων, σε οδικά δίκτυα και αγροτικές περιοχές, ενώ τα χιόνια έχουν ήδη καλύψει τις κορυφές του Ψηλορείτη και τα ορεινά σε Ανώγεια, Μυλοπόταμο, Αμάρι, Γερακάρι και δήμο Λάμπης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ για την περιοχή, η πτώση τις θερμοκρασίας θα συνεχισθεί με θυελλώδεις ανέμους, χιονόνερο και χιόνια και ως εκ τούτου τα μηχανήματα της Νομαρχίας είναι σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα, ενώ όπου χρειάζεται οι δρόμοι διατηρούνται ανοιχτοί.

Για ακόμη μία χρονιά, το λιμάνι στο Ρέθυμνο, στην περιοχή του Λιμεναρχείου και του λιμενικού Παρκινγκ, πλημμύρησε με αποτέλεσμα οι αρχές να αποκλείσουν την κυκλοφορία και την πρόσβαση στη γύρω περιοχή .

Ο προϊστάμενος ΠΣΕΑ Ρεθύμνου (Πολιτικής Προστασίας), Αντώνης Μπαγιαρτάκης, ανέφερε πως όλα τα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα και προέτρεψε τους πολίτες να είναι προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται για τις συνθήκες που επικρατούν, σε περίπτωση που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα και στα ορεινά του Ρεθύμνου.

Στελέχη της Πολιτικής Προστασίας δήλωσαν πως μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που να αφορούν σε πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις, ή διακοπές ρεύματος. Όλος ο μηχανισμός της νομαρχίας και των δήμων είναι σε επιφυλακή, χωρίς να έχουν προκύψει θέματα οργάνωσης.
  • Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο των Χανίων
Προβλήματα κυρίως στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού προκάλεσε η κακοκαιρία που πλήττει και τα Χανιά, με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια στα ορεινά και τις βροχές.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι κατά διαστήματα ακόμα και στην πόλη έπεσε χιονόνερο.

Λόγω των χιονοπτώσεων, έχει αποκλεισθεί το οδικό δίκτυο Ταυρωνίτης - Παλαιόχωρα, στη θέση Άναβος - Φλώρια, ο δρόμος προς το οροπέδιο του Ομαλού στο 30ο χιλιόμετρο, ο δρόμος στη θέση Πέτρα Σελί προς Ανατολικό Σέλινο, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο δρόμο προς Σφακια στο ύψος της Ίμπρου

Σε όλα τα σημεία βρίσκονται μηχανήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.
Στην πόλη των Χανίων αναφέρθηκαν πτώσεις κλαδιών από δέντρα, ενώ το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, με ανακοίνωση του, καλεί τους κτηνοτρόφους να κατεβάσουν στα χαμηλά τα κοπάδια τους και τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών να φροντίσουν για την ασφάλεια τους στα λιμάνια.

  • Σφοδρή κακοκαιρία στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου
  • Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το Οροπέδιο Λασιθίου
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει και τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους και τις σποραδικές καταιγίδες.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει το Οροπέδιο Λασιθίου ενώ από τις πρωινές ώρες έχει ξεκινήσει η χιονόπτωση στην περιοχή. Το χιόνι αυτή την ώρα πλησιάζει τα 20 εκατοστά στον κάμπο του Οροπεδίου ενώ το θερμόμετρο στο Τζερμιάδω δείχνει 0 βαθμούς κελσίου. Το εκχιονιστικό μηχάνημα του Δήμου έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί να καθαρίζει τον περιμετρικό δρόμο στον κάμπο ενώ κρατά ανοικτό και το επαρχιακό δίκτυο προς το Κράσι.

Λόγω των αναμενόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων όλοι οι κτηνοτρόφοι ειδοποιήθηκαν το προηγούμενο τριήμερο να έχουν τροφές και να κρατήσουν περιορισμένα τα κοπάδια τους. Επειδή αναμένεται επιδείνωση του καιρού και ένταση της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες ο Δήμος Οροπεδίου παρακαλεί τους οδηγούς να μην κινούνται άσκοπα στο επαρχιακό δίκτυο.

Λόγω των χιονοπτώσεων, κλειστός είναι ο δρόμος προς το Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ με δυσκολία εκτελείται η κυκλοφορία προς την Αγία Βαρβάρα και τη Βιάννο.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, στα δρομολόγια των πλοίων που περαμένουν δεμένα στα λιμάνια, ενώ καθυστερήσεις σημειώνονται και στις πτήσεις των αεροσκαφών. Λόγω των ισχυρών ανέμων κόπηκαν αρκετά δένδρα στο Ηράκλειο και έπεσε και χαλάζι μέσα στην πόλη.
  • Απαγόρευση απόπλου, λόγω των θυελλωδών ανέμων
Λόγω των θυελλωδών ανέμων, 8 έως 10 μποφόρ, που πνέουν στα πελάγη, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων στις περισσότερες περιοχές. Tα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Κανονικά εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια στις περιοχές Καβάλα-Πρίνου-Κεραμωτή -Λιμένα Θάσου. Τα δρομολόγια Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, εκτελούνται με πλοία ανοιχτού τύπου ενώ με κλειστού τύπου τα δρομολόγια των πλοίων από Ηγουμενίτσα -Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα Λευκίμμη και Ηγουμενίτσα Ιόνια Νησιά.
  • Άρση απαγόρευσης απόπλου στην Κυλλήνη
Αρση του απαγορευτικού του απόπλου των πορθμείων της γραμμής Ζακύνθου - Κυλλήνης, ανακοινώθηκε στις 1 το μεσημέρι. Ετσι θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των 3 μ.μ. από τη Ζάκυνθο και των 5 μ.μ. από την Κυλλήνη.

Οι καιρικές συνθήκες στη Ζάκυνθο διακρίνονται από ηλιοφάνεια με τσουχτερό κρύο και δυνατούς βόρειους ανέμους. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 1 βαθμό κελσίου τη νύχτα έως οκτώ βαθμούς κελσίου τις μεσημβρινές ώρες.
  • www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και ΣΚΑΪ

No comments: