Thursday, December 23, 2010

Τέλος στο τριτοκοσμικό καθεστώς

Το έργο στην Κερατέα, τόνισαν οι δύο υπουργοί, όχι μόνο δεν υποβαθμίζει την περιοχή, αλλά δίνει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση διάθεσης απορριμμάτων 

Τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, μακριά από την τριτοκοσμική εικόνα των ανεξέλεγκτων χωματερών, επανέλαβαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Ραγκούσης και Τίνα Μπιρμπίλη. 

Σκουπίδια σε παράνομη χωματερή. Τέλος στις εικόνες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση με την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων
Σκουπίδια σε παράνομη χωματερή. Τέλος στις εικόνες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση με την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων
Απευθυνόμενοι στους κατοίκους της Κερατέας, οι δύο υπουργοί τονίζουν πως «η επένδυση σε υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων όχι μόνο δεν υποβαθμίζει την περιοχή τους, αλλά το εντελώς αντίθετο: την αναβαθμίζει από τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση ανεξέλεγκτης διάθεσής τους». 

Υπογραμμίζουν επίσης πως ο χώρος στην Κερατέα θα υποδέχεται μόνο 120.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, από τους κοντινούς δήμους της Ανατολικής Αττικής. Από τα δύο υπουργεία ανακοινώθηκε πως οι διαδικασίες για την προκήρυξη της κατασκευής των εργοστασίων επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. 

Η διαγωνιστική διαδικασία θα είναι ανοιχτή σε εφαρμοστέες και δόκιμες τεχνολογίες και τα τεύχη δημοπράτησης θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πριν από την οριστικοποίησή τους. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2011 με στόχο, όπως λένε οι πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ, να υπάρξει ανάδοχος τον προσεχή Οκτώβριο.

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο γύρω από τον σχεδιαζόμενο ΧΥΤ είναι οι κάτοικοι της Κερατέας, εφόσον δεν αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα, δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Σταύρος Ιατρού κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρή και τον νέο δήμαρχο Κώστα Λεβαντή. Σήμερα πιθανολογείται να κληθεί η δημοτική αρχή από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου για αυτοψία της περιοχής. Στο μεταξύ, ελεύθεροι, μετά την κατάθεσή τους στον ανακριτή, αφέθηκαν χθες τα επτά άτομα που είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες μέρες για τα επεισόδια στην Κερατέα.
ΟΤΑ
  • Παναττική στάση εργασίας
Τρίωρη παναττική στάση εργασίας προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ για σήμερα από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 3.00 μ.μ. Η Ομοσπονδία προγραμμάτισε επίσης πορεία διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Athens Imperial» στις 12.30 μ.μ. όπου θα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΚΝΑ, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την «αφαίρεση» της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χθες η ΠΟΕ ΟΤΑ προχώρησε στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό.
  • ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 21/12/2010

No comments: