Thursday, December 23, 2010

Μέτρα για τα απόβλητα βιομηχανιών. Ζητούνται στοιχεία για τη μέθοδο επεξεργασίας και διάθεσης

  • Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 οι βιομηχανίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού θα πρέπει να υποβάλουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τη μέθοδο επεξεργασίας και τη διάθεση των υγρών αποβλήτων τους στις αρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο Περιβάλλοντος ή Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Αττικής), σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Βιομηχανικά απόβλητα τα οποία έχουν προκαλέσει μόλυνση στον Ασωπό
Βιομηχανικά απόβλητα τα οποία έχουν προκαλέσει μόλυνση στον Ασωπό

Τα στοιχεία θα ελεγχθούν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και την έκδοση άδειας λειτουργίας των βιομηχανιών στην ευαίσθητη περιοχή του Ασωπού. Στόχος είναι οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Υπόχρεες είναι όλες οι βιομηχανίες που βρίσκονται εντός γεωγραφικής περιοχής που σαφώς οριοθετείται με χάρτη που επισυνάπτεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται για ζώνη συνολικής έκτασης 1.380 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται από την Αντίκυρα μέχρι την εκβολή του Ασωπού κοντά στον Ωρωπό, ακολουθώντας την επιφανειακή ροή του ποταμού.

Ειδικότερα, στον φάκελο που θα υποβάλλουν οι βιομηχανίες πρέπει να αναφέρονται: Τα γενικά στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία της εγκατάστασης (δυναμικότητα, χρόνος λειτουργίας, όροι δόμησης, ηλεκτρική ισχύς, αριθμός απασχολούμενων), εκδοθείσες άδειες, περιγραφή της δραστηριότητας της επιχείρησης, περιγραφή του εξοπλισμού, ο τρόπος ύδρευσης, μέγιστη ετήσια κατανάλωση ενέργειας και καυσίμων, ατμοσφαιρικές εκπομπές, υδάτινες εκπομπές, περιγραφή στερεών και επικινδύνων αποβλήτων και ο τρόπος διαχείρισής τους, τοπογραφικά σχέδια της εγκατάστασης και της περιοχής, ή αεροφωτογραφία, όπου αποτυπώνονται μεταξύ άλλων η μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, η πορεία και ο χώρος διάθεσής τους, οι γεωτρήσεις, τα φρεάτια, οι τάφροι κλπ.
  • Μ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 23/12/2010

No comments: