Tuesday, March 15, 2011

Σε δημόσια διαβούλευση η δημιουργία νέου ΧΥΤΥ στη Ζάκυνθο

  • Σε δημόσια διαβούλευση μπαίνει από τις επόμενες ημέρες η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανδρέα Ξένου.
Την επόμενη εβδομάδα ο Δήμος Ζακυνθίων συγκαλεί ειδική σύσκεψη εκπροσώπων - φορέων στην διάρκεια της οποίας θα γίνει παρουσίαση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα συμπεράσματα της οποίας θα συζητήσει στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο και θα αποστείλει τις αποφάσεις του στην Περιφέρεια Ιόνιων νησιών, που είναι η κατά νόμο αρμόδια να αποφανθεί για το θέμα.

Οι απόψεις κάθε ενδιαφερόμενου μπορούν επιπροσθέτως να κατατεθούν στη γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιόνιων νησιών ή στην αρμόδια διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έχει ήδη ολοκληρωθεί και κατατεθεί στην περιφέρεια, προβλέπει ως καταλληλότερο χώρο για την υποδοχή του νέου ΧΥΤΥ, τη θέση Λίβα στον Βραχιώνα, περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη.

Στην πρόταση αυτή υπάρχουν ήδη ενστάσεις από πλευράς κατοίκων των γύρω περιοχών, αλλά και από τον Κυνηγετικό Σύλλογο, ο οποίος θέτει ζήτημα προστασίας της πανίδας στην περιοχή.

Ο υπάρχων ΧΥΤΑ που λειτουργεί από το 1992 στο Σκοπό Ζακύνθου, έχει ήδη κορεστεί και απειλεί με ρύπανση την παρακείμενη ακτή Βροντονέρου που βρίσκεται στο κέντρο του βιότοπου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Το θέμα έχει απασχολήσει και την αρμόδια διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία πιέζει για άμεση μεταφορά του ΧΥΤΑ από την περιοχή. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

No comments: