Wednesday, March 23, 2011

Η ζωή επιστρέφει στα καμένα

  • Ελπιδοφόρα σημάδια από την προσπάθεια αναδάσωσης της Πάρνηθας. 800.000 δενδρύλλια προβλέπεται να φυτευτούν φέτος σε 15.000 στρέμματα στην Αττική. Σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών

Φυτώριο μικρών ελατων στην Πάρνθηθα. Η αναδάσωση του βουνού προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς
Φυτώριο μικρών ελατων στην Πάρνθηθα. Η αναδάσωση του βουνού προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς

Γύρω στα 800.000 δενδρύλλια προβλέπεται πως θα έχουν φυτευτεί σε 15 χιλιάδες στρέμματα της Αττικής με το πέρας της περιόδου αναδάσωσης, ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα ο στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι οι αναδασώσεις να τριπλασιαστούν.
Η ηγεσία του υπουργείου πιστεύει πως οι αναδασώσεις που ξεκίνησαν πέρυσι και συνεχίζονται φέτος με αμείωτο ρυθμό, συγκροτούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα αυτού του είδους των τελευταίων δεκαετιών. Η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται εν πολλοίς από το Πράσινο Ταμείο και το πρόγραμμα «Μπαλτατζής».
Τα σημάδια είναι ελπιδοφόρα. Ηδη, η αποκατάσταση της χλωρίδας (αλλά και της πανίδας) στην Πάρνηθα είναι σε καλό σημείο και οι αρμόδιοι του υπουργείου υποστηρίζουν πως σε δύο-τρία χρόνια η αναβλάστηση του βουνού θα είναι «εντυπωσιακή». Στο πρόγραμμα αναδασώσεων συνεισφέρουν ιδιωτικές εταιρείες και φορείς, προσφέροντας δενδρύλλια, ενώ το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει μια πρωτοβουλία περιβαλλοντικών χορηγών, στην οποία καλούνται να ενταχθούν όσο περισσότεροι ιδιώτες γίνεται. Το μεγαλύτερο όμως στοίχημα στον τομέα της δασικής πολιτικής είναι η ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών (σε Πεντέλη, Μαραθώνα) και είναι αξιοσημείωτο πως η σημερινή ημέρα δασοπονίας συμπίπτει με την κατάρτιση του πρώτου δασικού χάρτη της Αττικής.
Η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες την περασμένη Παρασκευή, επιβεβαίωσε πως η ανάρτηση θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.
«Πρόκειται για κομβική στιγμή στη δασική πολιτική της Ελλάδας», δήλωσε στο «Εθνος» ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Θάνος Μωραΐτης.
  • Οι χάρτες
Οι δασικοί χάρτες στο σύνολό τους αφορούν γύρω στο 65% της συνολικής έκτασης της χώρας. Οπως επισημαίνει ο υφυπουργός, με την κατάρτισή τους επιτυγχάνεται η οριστική οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων και οι πολίτες θα γνωρίζουν με ασφάλεια τη μορφή κάθε έκτασης πριν προχωρήσουν σε δικαιοπραξίες.
Επίσης, θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, του χωροταξικού σχεδιασμού και θα επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό η χωροθέτηση έργων και η υλοποίηση επενδύσεων. Ταυτόχρονα, θα σταματήσει η αποσπασματική εξέταση αιτημάτων πολιτών και φορέων, που συνεπάγεται χρονοβόρες διαδικασίες ακόμα και μέχρι δέκα χρόνια.
ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 21/3/2011

No comments: