Tuesday, March 15, 2011

Πυρηνικό φάντασμα στον ιαπωνικό ουρανό

 Το νερό που ψύχει τον αντιδραστήρα 2 του Φουκουσίμα εξατμίστηκε, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά τη διαρροή ραδιενέργειας
Reuters, A.P., AFP
ΤΟΚIΟ. Μία ανάσα μακριά από τον πυρηνικό όλεθρο βρισκόταν χθες η Ιαπωνία, καθώς το νερό που ψύχει τον αντιδραστήρα 2 του συγκροτήματος Φουκουσίμα ντάι-ίτσι εξατμίστηκε πλήρως, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία των ράβδων ουρανίου σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα. Οι ιαπωνικές αρχές τόνισαν ότι μέχρι στιγμής τα ποσά ραδιενέργειας που έχουν εκλυθεί δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία, αλλά ότι στους τρεις αντιδραστήρες του συγκροτήματος βρίσκεται σε εξέλιξη τήξη του πυρηνικού καυσίμου.

Ως χθες το βράδυ, τα εσωτερικά κελύφη των αντιδραστήρων, που είναι κατασκευασμένα από πολλαπλώς ενισχυμένο σκυρόδεμα, παρέμεναν ανέπαφα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιούκια Αμάνο. Ομως, μετά τις τεράστιες ζημιές που υπέστη το πυρηνικό εργοστάσιο από τον σεισμό των 8,9 ρίχτερ και το τσουνάμι των 10 μέτρων την Παρασκευή, δεν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα να προσδιοριστεί τι ακριβώς συμβαίνει στον πυρήνα των αντιδραστήρων.

Οι αρχές ανησυχούσαν λιγότερο για τον αντιδραστήρα 1, το εξωτερικό κτίριο του οποίου εξερράγη το Σάββατο, και για τον αντιδραστήρα 3, το εξωτερικό κτίριο του οποίου εξερράγη χθες, και περισσότερο για τον αντιδραστήρα 2. Στον αντιδραστήρα 2 απέτυχε ακόμη και το ύστατο μέτρο που χρησιμοποιείται στους άλλους δύο, η διαρκής διοχέτευση γιγαντιαίων ποσοτήτων θαλασσινού νερού.

Η εταιρεία TEPCO ανακοίνωσε ότι οι ράβδοι έμειναν πλήρως εκτεθειμένες δύο φορές, χωρίς να διευκρινίσει για πόσες ώρες. Χθες το βράδυ οι ράβδοι ήταν μερικώς εκτεθειμένες. Η πλήρης απώλεια ψυκτικού υγρού αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο να λιώσουν τα μέταλλα που στηρίζουν και απομονώνουν τις ράβδους και να χυθεί το καυτό ουράνιο στον πυθμένα του αντιδραστήρα. Το χειρότερο δυνατό σενάριο θα ήταν να ανατιναχθεί, εν συνεχεία, το εσωτερικό κέλυφος (δοχείο) σκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά υλικά.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, η γαλλική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ΑSανακοίνωσε ότι η κατάσταση στο συγκρότημα Φουκουσίμα βαθμολογείται «με τουλάχιστον 5, αν όχι 6» στην επταβάθμια κλίμακα πυρηνικών ατυχημάτων, αμφισβητώντας τη βαθμολογία 4 που δίνουν οι ιαπωνικές αρχές. Η μερική τήξη του αντιδραστήρα στο Three Mile Island των ΗΠΑ το 1979 είχε κατηγοριοποιηθεί ως σοβαρότητας 6, ενώ η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ στην ΕΣΣΔ το 1986 ήταν σοβαρότητας 7. Σε αντίθεση με τους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ, οι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα διαθέτουν εσωτερικά κελύφη, τα οποία κρατούν τη ραδιενέργεια στο εσωτερικό τους.

«Να τονίσω ότι είναι απίθανο να βρεθούμε σε κατάσταση τύπου Τσερνομπίλ» δήλωσε χθες ο Ιάπωνας επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Μέχρι στιγμής, τα ποσά ραδιενέργειας γύρω από τις εγκαταστάσεις μετρώνται σε microsieverts, είναι δηλαδή μικρά. Τα ανησυχητικά επίπεδα ραδιενέργειας μετρώνται σε milisieverts. Η μέχρι στιγμής διαρροή καισίου 137 και ιωδίου 131 προήλθε από τις ρωγμές στο μεταλλικό περίβλημα των ράβδων καυσίμου στους αντιδραστήρες 1 και 3.

Η περιοχή σε ακτίνα 20 χλμ. από το σύμπλεγμα Φουκουσίμα έχει εκκενωθεί και οι αρχές χορήγησαν χθες ταμπλέτες ιωδίου στον πληθυσμό, για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εξαιτίας του σεισμού σταμάτησαν τη λειτουργία τους οι 10 από τους 55 αντιδραστήρες της χώρας. Πέρα από το συγκρότημα Φουκουσίμα ντάι-ίτσι (Φουκουσίμα υπ' αριθμόν 1), που διαθέτει 4 αντιδραστήρες, προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης στο γειτονικό σύμπλεγμα Φουκουσίμα ντάι-νι (Φουκουσίμα υπ' αριθμόν δύο). Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στον σταθμό Οναγκάουα ανακοινώθηκε ότι οφείλονται σε μεταφορά ραδιενέργειας από τον σταθμό Φουκουσίμα.

Τουλάχιστον από το πεδίο της μετεωρολογίας, τα νέα ήταν καλά. Οι άνεμοι πνέουν προς τον Ειρηνικό, κάτι που μειώνει σημαντικά τους κινδύνους για τις κατοικημένες περιοχές.

Η ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι μετράει διαρκώς τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www. eeae. gr. Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε χθες ότι η σεισμογενής Τουρκία θα συνεχίσει να σχεδιάζει την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών, στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, ανεξάρτητα από όσα συνέβησαν στην Ιαπωνία.

No comments: