Tuesday, March 15, 2011

Ε.Ε: Αίτημα για περαιτέρω μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

  • Περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή από 20% σε 30% έως το 2050, ζητούν με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επτά Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος, ανάμεσα τους και η Ελληνίδα υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη.
Η μείωση κρίνεται αναγκαία, αναφέρουν οι υπουργοί, «καθώς η παρούσα δέσμευση για μείωση 20% δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσουμε τον τελικό στόχο του 2050, πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόσουμε σήμερα και όχι σε 40 χρόνια ένα σχέδιο, το οποίο θα προωθήσει τις κατάλληλες επενδύσεις στις τεχνολογίες και στις υποδομές χαμηλού άνθρακα εξασφαλίζοντας ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την Ευρώπη».

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Δανίας, της Ισπανίας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας και ο ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι «στη σημερινή συγκυρία που η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, η υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για το μέλλον μίας Ευρώπης χαμηλού άνθρακα, θα έχει ευρύτερα αποτελέσματα πέρα από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Θα ενδυναμώσει τη θωράκιση της ηπείρου μας από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και θα μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων.

Επιπλέον, θα βοηθήσει την Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες στον τομέα των ταχέως αναπτυσσόμενων αγορών πράσινων αγαθών και υπηρεσιών. Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένες βιομηχανίες ανησυχούν για τον τρόπο που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα». Ωστόσο, κατέληξαν, «λύσεις υπάρχουν».  [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

No comments: