Saturday, April 30, 2011

Πέντε προτάσεις για τα αυθαίρετα

Εκτός από αντισυνταγματική και άδικη, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων είναι πολιτικά ανέφικτη, πιστεύουν η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δασικών Υπαλλήλων και το WWF Ελλάς.

Πέντε προτάσεις για τα αυθαίρετα

Σε κοινή τους ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες, επισημαίνουν πως, παρά την τεράστια έκταση του φαινομένου, οι αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων που έχουν εκδοθεί από τις δασικές αρχές και τις πολεοδομίες είναι πολύ λίγες. Μόνο στην Αττική οι σχετικές αποφάσεις για παράνομες κατασκευές εντός δασικής γης από το 1983 και μετά δεν ξεπερνούν τις 5000.

«Αλήθεια, σε ποιους θα απευθυνόταν μία τέτοια ρύθμιση (νομιμοποίησης) και ποια έσοδα θα προσδοκούσε το κράτος;», θέτουν το ερώτημα οι δύο οργανώσεις.

Η ΠΕΔΔΥ και το WWF Ελλάς καταθέτουν πέντε προτάσεις για την πραγματική αντιμετώπισης του προβλήματος της «τεράστιας αυθαίρετης πληγής που παραλύει τον φυσικό κορμό της Ελλάδας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:
  • Αμεση καταγραφή των αυθαιρέτων και βεβαίωση των προβλεπόμενων προστίμων.
  • Ιδρυση και στελέχωση κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, η οποία θα μεριμνήσει για την απομάκρυνση τελεσίδικα χαρακτηρισμένων αυθαιρέτων με κόστος που θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.
  • Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
  • Επιτάχυνση της έγκρισης των εκκρεμούντων πολεοδομικών σχεδίων.
  • Επέκταση του προγράμματος των δασικών χαρτών.

No comments: