Sunday, June 5, 2011

Αφιερωμένη στα δάση η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα, Κυριακή, αφιερωμένη στα δάση, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταστρέφονται 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, μια έκταση που ισοδυναμεί με το μέγεθος της Πορτογαλίας, καθώς, μεταξύ άλλων, το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες προέρχεται από την ξυλεία και τον ξυλάνθρακα. Ποικίλες δράσεις έχουν προγραμματιστεί στις 13 περιφέρειες της χώρας μας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη των υπουργείων Περιβάλλοντος και Τουρισμού.


Πρόκειται για δράσεις που αφορούν στον καθαρισμό παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών, δράσεις που ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση και δίνουν συμβολικά το μήνυμα για ένα καλύτερο περιβάλλον στο οποίο θέλουμε να ζούμε.

Εκατοντάδες ποδηλατιστές, όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν με τα ποδήλατά τους, στο πάρκο Ελευθερίας, δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής, για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν στις 10:30 και η διαδρομή τους θα διαρκέσει έως τις 18:30 και θα καταλήξει  στον παράδρομο της Λεωφόρου Συγγρού (μετρό Συγγρού-Φιξ).

Πρόκειται για άλλη μία ιδέα που ξεκίνησε από το Facebook και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους ποδηλατιστές, και όχι μόνο, της Αθήνας.

Μουσεία, βιβλιοπωλεία και κέντρα πολιτισμού άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχτηκαν μικρούς και μεγάλους, ξεναγώντας τους σε 30 διαφορετικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην πλατεία Συντάγματος οι Οικολόγοι-Πράσινοι έχτισαν με χαρτόνια ένα αυθαίρετο κτίσμα, αντιδρώντας στην επικείμενη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Επίσης, 17 αυτοδύτες από σχολές κατάδυσης διαφόρων περιοχών της χώρας έδωσαν ραντεβού για μία καταδυτική βουτιά εθελοντικής δράσης στον Άλιμο. Οι αυτοδύτες, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, συνέλεξαν κάθε λογής σκουπίδια από το βυθό της θάλασσας, από μπουκάλια, μέχρι και σωλήνες, επιβεβαιώνοντας, έτσι, την πολύτιμη προσφορά τους στη φύλαξη και προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντός μας.

Στο μήνυμά του για τον περιβάλλον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αναφέρεται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση που θα ξεκινά από τα πρώτα σχολικά χρόνια και κάνει ιδιαίτερη μνεία στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι καλούνται να αλλάξουν τρόπο διαχείρισης και χρήσης των υλικών αγαθών στον πλανήτη, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Φετινό σύνθημα είναι «Δάση: Η Φύση στην υπηρεσία μας».

No comments: