Saturday, June 30, 2012

Ερωδιός από την Αφρική στον Αχελώο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
Το πτηνό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των παρατηρητών πουλιών
Ο μαυροτσικνιάς ταξίδεψε για πρώτη φορά από την Υποσαχάρια Αφρική στην Ευρώπη. Φωτογραφία από το Αρχείο Ορνιθολογικής Εταιρείας (Γιάννης Γαστεράτος)
Ο μαυροτσικνιάς ταξίδεψε για πρώτη φορά από την Υποσαχάρια Αφρική στην Ευρώπη. Φωτογραφία από το Αρχείο Ορνιθολογικής Εταιρείας (Γιάννης Γαστεράτος)
Το μεγάλο ταξίδι από την Υποσαχάρια Αφρική έκανε για πρώτη φορά ο μαυροτσικνιάς, ένα πτηνό που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους στην περιοχή Βαλτί, βόρεια από τις εκβολές του Αχελώου.
Ο μαυροτσικνιάς εντοπίστηκε στις 3 Ιουνίου, όταν δύο μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας παρατήρησαν ένα περίεργο μαύρο πουλί, το οποίο την ώρα που έψαχνε για τροφή έφερνε μπροστά τις φτερούγες του, καλύπτοντας το κεφάλι και τον λαιμό του. Με την κίνηση αυτή το πουλί έμοιαζε με μαύρη ομπρέλα. Τα μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας διαπίστωσαν έκπληκτοι πως αυτή η συμπεριφορά αντιστοιχεί μόνο στον μαυροτσικινιά, ένα είδος ερωδιού που δεν είχε εντοπιστεί ποτέ στην Ευρώπη.

Απαντήσεις για το πώς βρέθηκε αυτό το είδος πουλιού στην Ευρώπη επιχειρεί να δώσει το μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων, Κώστας Παπακωνσταντίνου: «Πιθανόν τον περασμένο χειμώνα ο μαυροτσικνιάς να συνάντησε μια ομάδα λευκοτσικνιάδων που διαχείμαζαν στην Αφρική και να τους ακολούθησε όταν αυτοί επέστρεψαν στην Ευρώπη. Σε αυτή την επιλογή ίσως να συνετέλεσαν και τοπικές αρνητικές περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ξηρασία», λέει.
Το βέβαιο είναι ότι ο μαυροτσικνιάς έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των παρατηρητών πουλιών. Πάνω από 20 Ελληνες και αρκετοί ξένοι παρατηρητές έχουν πάει στον υγρότοπο όπου ζει για να τον δουν και να τον φωτογραφίσουν.
Στέλιος Βογιατζάκης, ΕΘΝΟΣ, 25/6/2012

No comments: