Saturday, July 14, 2012

Η Ελλάδα αποκτά μια νέα λίμνη

ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Μια νέα λίμνη ξεκίνησε να σχηματίζεται ανάμεσα στις περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών, καθώς άρχισε η διαδικασία πλήρωσης του ταμιευτήρα του Ιλαρίωνα. Το νερό θα καλύψει μια έκταση 21,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων παρασύροντας χωράφια, πρώην αγροτικές καλλιέργειες αλλά και τις μνήμες του τοπικού πληθυσμού.
Η νέα λίμνη θα δημιουργηθεί λίγες δεκάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της λίμνης του Πολυφύτου, που είναι και αυτή αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στην κοίτη του Αλιάκμονα.
Η νέα λίμνη θα δημιουργηθεί λίγες δεκάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της λίμνης του Πολυφύτου, που είναι και αυτή αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στην κοίτη του Αλιάκμονα.
Συγκεκριμένα, από χθες ξεκίνησε η τοποθέτηση δοκών έμφραξης στη σήραγγα εκτροπής του ποταμού Αλιάκμονα και πλέον τα νερά του άρχισαν να γεμίζουν σιγά - σιγά τον ταμιευτήρα. Η διαδικασία είναι πολύ αργή, καθώς οι ποσότητες των υδάτων μειώνονται τους θερινούς μήνες, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το ύψος του νερού της λίμνης θα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο μέσα σε έξι με επτά μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2013. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη δημιουργία της είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιλαρίωνα, η υδροδότηση των γύρω περιοχών και η τουριστική αξιοποίηση του τόπου.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο, αντίστοιχο του οποίου σε μέγεθος κλίμακας έχει να πραγματοποιηθεί εδώ και 15 χρόνια από τότε που έγιναν τα έργα Θησαυρού και Πλατανόβρυσης στον ποταμό Νέστο» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος της ΔΕΗ για το έργο, Κώστας Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όγκος του ταμιευτήρα θα είναι 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Για την έκταση που θα καταλάβει η λίμνη ολοκληρώθηκε η διαδικασία απαλλοτρίωσης των χωραφιών ενώ εκτός της περιοχής που θα καλύψουν τα νερά έχει μεταφερθεί η Ιερά Μονή Τορνικίου, σε ένα σημαντικό εγχείρημα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ θα αναλάβει το κόστος ανακατασκευής του Ασκηταριού του Οσίου Νικάνορα το οποίο σήμερα βρίσκεται στην περιοχή που αναμένεται να κατακλυστεί. «Σε κάθε περίπτωση το ιερό της μονής, ο ναός και το λειτουργικό της μέρος θα βρίσκονται εκτός της λίμνης» σχολιάζει ο κ. Παπαϊωάννου και διευκρινίζει ότι η σχετική μελέτη έχει εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Κοζάνης χαιρετίζει την έναρξη της διαδικασίας, κάνει λόγο για πολύ θετική εξέλιξη και έργο πολλαπλής ωφελιμότητας για την περιοχή, τη ΔΕΗ και την εθνική οικονομία. Παράλληλα επανέρχονται στην επικαιρότητα οι δράσεις τουριστικής αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής που επιθυμεί να υλοποιήσει η αυτοδιοίκηση.
Πηγή: ΑΠΕ

No comments: