Sunday, July 1, 2012

Οι πυρκαγιές ήρθαν φέτος νωρίς και ήταν πιο πολλές


71% περισσότερες φωτιές από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Μαΐου σε σχέση με πέρυσι


  • Του ΚΩΣΤΑ ΟΝΙΣΕΝΚΟ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Ο πύρινος εφιάλτης έφτασε φέτος νωρίς, αναφέρουν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία. Οι δασικές πυρκαγιές που καταγράφηκαν στη χώρα μας μέχρι τέλος Μαΐου είναι περίπου 71% περισσότερες σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι (1.705 πέρυσι, 2.918 φέτος), ενώ και το γεγονός ότι η πρώτη μεγάλη και ανεξέλεγκτη φωτιά, αυτή της Λαυρεωτικής, σημειώθηκε στα μέσα Ιουνίου προμηνύει ένα «καυτό» καλοκαίρι. «Από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 31 Μαΐου είχαμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τον Απρίλιο και τον Μάιο είχαμε μέρες με πολλές πυρκαγιές για άνοιξη. Αυτό, σε σχέση με τα προβλήματα στα πυροσβεστικά μέσα και την υποχρηματοδότηση προειδοποιούν για μια πολύ δύσκολη περίοδο», σχολιάζει στην «Κ» ο αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης.


  • Στη Λαυρεωτική

Η πρώτη μεγάλη φωτιά φέτος ξέσπασε πριν από μια εβδομάδα, μεσημέρι Σαββάτου στην περιοχή Δροσιά, στη Λαυρεωτική. Ενώ αρχικά η Πυροσβεστική έδειχνε να ελέγχει την κατάσταση, μια απότομη μεταβολή των καιρικών συνθηκών στην περιοχή με την αλλαγή της έντασης των ανέμων έθεσε τις φλόγες εκτός ελέγχου. «Αρχικά άργησε να ειδοποιηθεί η πυροσβεστική, όπως συμβαίνει συχνά, λόγω της αμέλειας των πολιτών. Ενώ βλέπουν τις φλόγες, σκέφτονται πως κάποιος άλλος θα ειδοποιήσει τις αρχές, με αποτέλεσμα όταν φτάνουν τελικά τα οχήματα για να σβήσουν τη φωτιά αυτή να έχει επεκταθεί», σχολιάζει στην «Κ» ο πρώην δήμαρχος Kερατέας, Σταύρος Ιατρού, που έζησε από κοντά τη μεγάλη φωτιά. Οι φλόγες κατέκαιγαν στο πέρασμά τους τα πάντα επί ένα 24ωρο, όταν πλέον άρχισαν να κοπάζουν οι άνεμοι και περιορίστηκε η επέκταση του μετώπου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάηκαν περίπου 20.000 στρέμματα γης, δασικής, αναδασωτέας, αγροτικής και αγροτολιβαδικής.

Η μισή έκταση που κάηκε στη Λαυρεωτική, περίπου 10.000 στρέμματα, ήταν αναγεννημένο πευκοδάσος ηλικίας 20 ετών. Μια πυκνή δασική έκταση, πνεύμονας πρασίνου, μετατράπηκε σε καρβουνιασμένο σεληνιακό τοπίο. Μαζί με τα δέντρα κάηκαν και όσα ζώα ήταν λιγότερο ευέλικτα για να δραπετεύσουν από τις φλόγες. Η φωτιά πέρασε από τις περιοχές Δροσιά, Αρί, Αγιασμόθι, Κουλοχέρι, Συντερίνα, Μεγάλα Πεύκα, Μετόχι και Προφήτη Ηλία, όπου εκτός από τις νόμιμες οικίες υπάρχουν και αυθαίρετα, ενώ απειλήθηκαν οι νόμιμοι οικισμοί Καταφύγι (της Αγροτικής Τράπεζας), Λεγραινά, Αγ. Κωνσταντίνος (Καμάριζα) και Μαύρο Λιθάρι. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή γλίτωσε από τις φλόγες μετά τη ρίψη νερού από ελικόπτερο ο οικισμός Καταφύγι. Υπολογίζεται ότι περίπου 50 οικίες υπέστησαν μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές, ενώ η φωτιά κατέληξε στη θάλασσα, στην παραλία Χάρακα, όπου σημαντικές ζημιές υπέστησαν δύο ιχθυοτροφεία. Ως εκ του θαύματος η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε στον εθνικό δρυμό Σουνίου, όπου η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη και μη αναστρέψιμη.

Την τελευταία στιγμή σώθηκε από τις φλόγες η καρδιά του μεγάλου δάσους στο Ρητό Γαλατακίου Κορινθίας την περασμένη Κυριακή. «Η ζημιά παρά ταύτα είναι μεγάλη. Κάηκε όλη η δασωμένη ζώνη παράλληλα με τον δρόμο της Επιδαύρου. Ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε, γιατί το δάσος που απειλήθηκε είναι μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός. Ο ίδιος ζητεί για το επόμενο χρονικό διάστημα να απαγορευτεί η υλοτόμηση στις περιοχές που επλήγησαν από τις φλόγες επειδή, όπως αναφέρει, μπορεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα να αποτελέσει κίνητρο για επιτήδειους που δεν θα δίσταζαν να «θυσιάσουν» ένα δάσος για το χρήμα.

  • Οι κίνδυνοι

Οπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιάς είναι η αμέλεια. Η χρήση φλόγας για αγροτικές ή άλλες εργασίες, τα πεταμένα τσιγάρα, η απροσεξία γενικότερα. Τις προηγούμενες ημέρες συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα κατηγορούμενα για εμπρησμό για τρεις πυρκαγιές. Στις δύο από αυτές (στη Λαυρεωτική και τον Μαραθώνα) οι δράστες εκτελούσαν εργασίες με τη χρήση τροχού, ο οποίος δημιούργησε φλόγα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά. Η απροσεξία σε συνδυασμό με τις ακραίες καιρικές συνθήκες αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα εναπομείναντα δάση της χώρας μας.
Ελλείψεις τεχνικών μέσων και ανθρωπίνου δυναμικού στην Πυροσβεστική

  • Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Λιγότερα σε σχέση με πέρυσι είναι τα τεχνικά μέσα που έχει φέτος στη διάθεσή της η Πυροσβεστική. Σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται όμως και στο ανθρώπινο δυναμικό του Σώματος, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των αξιωματικών του. Αναλυτικά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου, η Πυροσβεστική διαθέτει στόλο 2.997 οχημάτων. Από αυτά 1.696 είναι υδροφόρες, 1.619 βοηθητικά και 228 «ειδικά» οχήματα (χρησιμοποιούνται για κατασβέσεις σε αεροδρόμια, διυλιστήρια κ.ά.). Οπως όμως παραδέχονται πυροσβέστες όλων των βαθμίδων, το 20% του στόλου είναι εκτός λειτουργίας, ενώ το ποσοστό στις αρχές Αυγούστου πιθανόν να ανέβει στο 30%-35%. Αιτία είναι η έλλειψη των απαραίτητων κονδυλίων για την επισκευή όσων υδροφόρων τίθενται εκτός λειτουργίας λόγω μηχανικών βλαβών. Οπως μάλιστα λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Φ. Παντελεάκος, «η τελευταία προμήθεια ελαστικών έγινε το 2008 με συνέπεια πολλά οχήματα να παραμένουν παροπλισμένα».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο Σώμα υπηρετούν 14.401 άτομα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται 4.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και 1.906 εποχικοί, η πρόσληψη των οποίων επισημοποιήθηκε με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στις 15/6. Ωστόσο, πηγές της Πυροσβεστικής διευκρινίζουν ότι η ένταξη των 1.906 εποχικών πυροσβεστών θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση 600 πυροσβεστών από τους 4.000 πενταετούς υποχρέωσης. Ανακύπτει επομένως «κενό» που, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, μεταφράζεται σε 200 λιγότερες «ετοιμοπόλεμες» ομάδες (οχήματα και πληρώματα) σε κάθε βάρδια. Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα, από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι τα 14. Επιπλέον, μόλις 5 από τα 10 ελικόπτερα που μίσθωσε η Πυροσβεστική είναι στη χώρα και μετέχουν στην κατάσβεση. Τέλος, καθηλωμένα θα παραμείνουν και φέτος τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής. Παρότι λύθηκε το θέμα της τεχνικής τους συντήρησης, τα πτυχία των πιλότων του Σώματος... έληξαν, με συνέπεια να αδυνατούν να τα «πετάξουν».

No comments: