Sunday, August 12, 2012

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης τη μάχη με τη μεγάλη φωτιά στο 'Αγιον Όρος που καίει ανεξέλεγκτη για τέταρτη συνεχή μέρα, κάνοντας στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένο δάσος. Λόγω του σκότους τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις και πλέον οι δεκάδες πυροσβέστες, εθελοντές και στρατιώτες που επιχειρούν στη δύσβατη περιοχή συνεχίζουν από ξηράς το έργο της πυρόσβεσης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων και εντοπίζεται ανάμεσα στις θέσεις Πρώτο Νερό και Γιοβάνιτσα, σε απόσταση 1,5 με 2 χιλιόμετρα, σε ευθεία γραμμή, από τη Μονή Χιλανδαρίου, η οποία, πάντως, επί του παρόντος, δεν απειλείται.

Οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών, ενώ σε διάσπαρτα σημεία εκδηλώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Νωρίτερα απόψε έγινε σύσκεψη στην περιοχή της Γιοβάνιτσας για την αντιμετώπιση της φωτιάς και τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης.
Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Μπονάτσος, ο Πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέροντας Μάξιμος, ο πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, εκπρόσωποι Μοναστηριών κ.ά.
Ο κ. Κασμίρογλου χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης θα καταφέρουν να ελέγξουν τη φωτιά. Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι τα Μοναστήρια δεν διατρέχουν κίνδυνο κι ότι δεν τίθεται θέμα εκκένωσής τους.
Να σημειωθεί ότι η πλησιέστερη προς το πύρινο μέτωπο Μονή είναι αυτή της Χιλανδαρίου, όπου εγκαταβιούν αρκετοί Σέρβοι μοναχοί.
Η κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών δυνάμεων είναι γιγαντιαία, μετά από εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο πυροσβεστικό μέσο, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Στην Αθωνική Πολιτεία βρίσκεται από χθες ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.
Εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και 309 άτομα προσωπικό, διέθεσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος.
Συγκεκριμένα, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, διατέθηκαν 5 αεροσκάφη CL-415, 9 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα Ε/Π CH-47D, 21 Αξιωματικοί και 268 Οπλίτες από ΓΕΣ, 20 Σμηνίτες από ΓΕΑ, 40 Οχήματα διαφόρων τύπων, 4 Ρυμουλκά, 7 Υδροφόρες, 7 Προωθητές Γαιών και 6 Αρματοφορείς.
Ωστόσο, συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι ενεργοποιημένες οι διοικήσεις και οι αίθουσες επιχειρήσεων των Μειζόνων Επιχειρησιακών Σχηματισμών (Μ.Ε.Σ.) της περιοχής, προς αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Από ξηράς επιχειρούν 121 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 314 στρατιώτες, 120 εθελοντές και 49 Σέρβοι πυροσβέστες.
Στο μεταξύ, οι πύρινες εστίες που εντοπίζονταν μέχρι χθες κοντά στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής έχουν τεθεί υπό έλεγχο.
Πηγή: ΑΜΠΕ

No comments: