Friday, February 22, 2013

Η αφρικανική σκόνη «αγρίεψε» την καταιγίδα - Βροχή ενός μήνα μέσα σε 6 ώρες

Η αφρικανική σκόνη «αγρίεψε» την καταιγίδα - Βροχή ενός μήνα μέσα σε 6 ώρες
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ [ΕΘΝΟΣ, 22/2/2013]. Σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό της μεταφερόμενης σκόνης από την Αφρική και του χαμηλού βαρομετρικού που κινείτο αργά πάνω από την Αττική, αποδίδεται η πρωτοφανής καταιγίδα που έπληξε το πρωί την πρωτεύουσα, προκαλώντας χάος στους δρόμους και αναγκάζοντας πάνω από 1.850 πολίτες να ζητήσουν τη βοήθεια της Πυρoσβεστικής. Οπως εξηγεί στο ethnos. gr, o μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Νίκος Μαζαράκης, ο «όγκος της βροχής που έπεσε στην Αττική από τις 5 τα ξημερώματα έως και τις 11 το πρωί» οπότε και σημειώθηκε η πρώτη εκτόνωση του φαινομένου, ξεπέρασε τα 95 χιλιοστά.

«Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, πέρυσι, ολόκληρο τον Φεβρουάριο, η συνολική βροχόπτωση είχε φτάσει τα 94,9 χιλιοστά».
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Αναλογεί σαν από τα λούκια μας πολυκατοικίας με ταράτσα επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων, να κατέβηκαν περίπου 9,5 τόνοι νερού!».
Στο σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Γκάζι η βροχόπτωση έφθασε τα 95,2 χιλιοστά από τις 5 το πρωί έως τις 11.
«Τέτοιο ύψος βροχής δεν έχει παρατηρηθεί στους τελευταίους δέκα Φεβρουάριους και έπειτα».
Επιπλέον η μέση βροχόπτωση 30ετίας (1961 – 1990) ήταν 48,3 χιλιοστά».
Η αφρικανική σκόνη «αγρίεψε» την καταιγίδα - Βροχή ενός μήνα μέσα σε 6 ώρες
Οπως εξηγεί ο κ. Μαζαράκης (MeteoMarine.gr) όταν υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα ευνοείται η εκδήλωση των καταιγίδων καθώς τα εξατμιζόμενα ύδατα βρίσκουν περισσότερους πυρήνες συμπύκνωσης, δηλαδή, υπεραπλουστεύοντας, μαζεύονται δίπλα στη σκόνη».
Η ισχυρή καταιγίδα και η χαλαζόπτωση προκάλεσε χάος στους δρόμους, πλημμύρισε κατοικίες, έθεσε εκτός λειτουργίας φωτεινούς σηματοδότες, ενώ προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.
Συνολικά έγιναν 1.850 κλήσεις προς την Πυροσβεστική, η οποία ανταποκρίθηκε για έλεγχο στις 1.100 από αυτές που αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς οδηγών.
Η αφρικανική σκόνη «αγρίεψε» την καταιγίδα - Βροχή ενός μήνα μέσα σε 6 ώρες
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στη δυτική Αττική και τον Πειραιά. Από την σφοδρή βροχόπτωση «φούσκωσαν» ο ποταμός Ιλισσός και το ρέμα της Πικροδάφνης.
Στο Περιστέρι δημιουργήθηκαν προβλήματα στην μετακίνηση των μαθητών, ενώ έκλεισε και ένα δημοτικό σχολείο, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης.
Δρόμοι - χείμμαροι
Το βράδυ της Παρασκευής, αρκετές ώρες μετά την υποχώρηση των έντονων καιρικών φαινομένων, έκλεισε για λίγη ώρα η Ιερά Οδός, στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος του Χαϊδαρίου, λόγω συγκέντρωσης διαφόρων υλικών στο οδόστρωμα.
Η αφρικανική σκόνη «αγρίεψε» την καταιγίδα - Βροχή ενός μήνα μέσα σε 6 ώρες
Επίσης, διεκόπη για λίγη ώρα η κυκλοφορία και στη λεωφόρο Διονύσου, από το Γερμανικό νεκροταφείο μέχρι τον Αγιο Πέτρο, λόγω συσσώρευσης υδάτων.
Αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση του οδοστρώματος, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στο Μαρούσι, στο ύψος του εμπορικού κέντρου «Αίθριο».
Για το λόγο αυτό, η Τροχαία θα προχωρήσει σε σταδιακή διακοπή και εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 7:30 το πρωί, από τη συμβολή της Λεωφόρου Κηφισίας με την Αγίου Κωνσταντίνου έως το ύψος της οδού Διονύσου, προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο το τμήμα της οδού που υπέστη την καθίζηση και την αποκόλληση.
Η αφρικανική σκόνη «αγρίεψε» την καταιγίδα - Βροχή ενός μήνα μέσα σε 6 ώρες
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τροχαίας.
Εξάλλου, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, την Περιφερειακή Αιγάλεω, την Πειραιώς, τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της Βούλας και στην υπόγεια γέφυρα της Χαμοστέρνας και την Λεωφόρο Ποσειδώνος, από το ύψος του Παλαιού Ιπποδρόμου, στο ρεύμα προς Συγγρού, οι οποίες είχαν κλείσει, λόγω της συσσώρευσης υδάτων.
Προβλήματα στην κυκλοφορία σημειώθηκαν και στην Αττική Οδό, όπου παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Ελευσίνα από τον κόμβο της Μαραθώνος εώς τον κόμβο της Κηφισίας, στην περιφερειακή Υμηττού στην έξοδο προς Κατεχάκη, στο ρεύμα προς Ελευσίνα από κόμβο Παπάγου εώς κόμβο Κηφισίας.
Η αφρικανική σκόνη «αγρίεψε» την καταιγίδα - Βροχή ενός μήνα μέσα σε 6 ώρες
Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους που ακινητοποιήθηκαν στην Ιερά Οδό στο Χαιδάρι, στην Πειραιώς στο Γκάζι και στη Λεωφόρο Σχιστού στο Σακαραμαγκά, έξω από το Αττικό Νοσοκομείο. Στο σημείο έσπευσαν συνεργεία της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Ακόμη, έκλεισε και οδός Πεντάρη στην Ηλιούπολη από πτώση κολώνας.
Στο Παλαιό Φάληρο σχηματίστηκαν χείμαρροι στο ρέμα της Πικροδάφνης, ενώ πλημμύρισε και η Λεωφόρος Αλίμου, με τα νερά να έχουν συσσωρευτεί σε καταστήματα.
Η αφρικανική σκόνη «αγρίεψε» την καταιγίδα - Βροχή ενός μήνα μέσα σε 6 ώρες
Προβλήματα και στα μέσα μεταφοράς
Ακόμη, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων τα δρομολόγια των οδικών μέσων μεταφοράς γίνονταν μετ' εμποδίων.
Κλειστός ήταν έως το μεσημέρι ο σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής, εξαιτίας των υδάτων που συσσωρεύτηκαν στο σταθμό, ενώ για πολλή ώρα έκλεισε και το τμήμα του ΗΣΑΠ από το σταθμό του Ταύρου εώς την Ομόνοια, λόγω προβλημάτων στους σταθμούς Μοναστηρακίου και Θησείου.
Η αφρικανική σκόνη «αγρίεψε» την καταιγίδα - Βροχή ενός μήνα μέσα σε 6 ώρες
Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν το πρωί στα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα δεν εκτελέστηκαν τα πρωϊνά δρομολόγια από Πειραιά για Αίγινα-Αγκρίστρι-Πόρο και Υδρα -Ερμιόνη- Σπέτσες, ενώ δεν εκτελέστηκε το πρωινό τοπικό δρομολόγιο από Σαλαμίνα για Πειραιά και από Ραφήνα για Μαρμάρι.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αεροπλάνο προερχόμενο από τη Μυτιλήνη προς την Αθήνα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Χανίων λόγω της κακοκαιρίας.
Η αφρικανική σκόνη «αγρίεψε» την καταιγίδα - Βροχή ενός μήνα μέσα σε 6 ώρες
Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και χθες το βράδυ, όταν αεροσκάφος της Aegean Αirlines που εκτελούσε τη βραδυνή πτήση από Αθήνα προς Χανιά, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή των Χανίων, αναγκάστηκε να προσγειωθεί, περίπου στις 10 το βράδυ, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης».
Ολοι οι επιβάτες της πτήσης μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στα Χανιά, με λεωφορεία.
Κατέρρευσε μονοκατοικία στον Αγ.Παντελεήμονα
Μονοκατοικία κατέρρευσε στην οδό Μαγνησίας 28 στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.
Η αφρικανική σκόνη «αγρίεψε» την καταιγίδα - Βροχή ενός μήνα μέσα σε 6 ώρες
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική είχε σφραγιστεί πριν από μια εβδομάδα, αλλά για την περίπτωση που μπορεί να έχει καταπλακωθεί κάποιο άτομο, έχουν μεταβεί τρία πυροσβεστικά με δέκα πυροσβέστες και μονάδα της ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, προκειμένου να ερευνήσουν τα χαλάσματα.
Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές
Διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώνονται σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής, με τα προβλήματα να είναι εντονότερα στα Νότια και τα Βόρεια προάστια.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ενημέρωση από τη ΔΕΗ, έξι γραμμές μέσης τάσης έχουν επηρεαστεί από την έντονη βροχόπτωση με αποτέλεσμα οι περιοχές που ηλεκτροδοτούνται από αυτές να μένουν χωρίς ρεύμα από λίγα λεπτά έως και μία με δύο ώρες.
Πρόκειται για τις γραμμές στο Κουκάκι, το Νέο Κόσμο, Καλλιθέα – Ταύρος, ενώ στα Βόρεια προάστια είναι τα δίκτυα μέσης τάσης Φιλοθέης, Αγίας Παρασκευής και Νομισματοκοπείου, Χολαργού, Θρακομακεδόνων – Μενιδίου.
Τα συνεργεία της ΔΕΗ και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) όπου είναι εφικτό αποκαθιστούν τις βλάβες. Πολλοί υπόγειοι υποσταθμοί της ΔΕΗ είναι πλημμυρισμένοι και απαιτείται και η συνδρομή της Πυροσβεστικής.
Η πρόγνωση του καιρού
Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα στην Αττική, την Εύβοια και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, ενώ άμεσα θα επηρεάσουν την ανατολική Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ .
Εξασθένηση των φαινόμενων αναμένεται στην Αττική από τις 13.00 το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.
Αύριο Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με γρήγορη βελτίωση.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά και τα βόρεια και σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το απόγευμα, ενώ τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μιρκή άνοδο κυρίως στα νότια.

No comments: