Friday, June 12, 2015

Ανησυχητικές οι μετρήσεις ρύπων στο Θριάσιο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/06/2015
Η πυρκαγιά σε μονάδα επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών στον Ασπρόπυργο, την προηγούμενη εβδομάδα, δημιούργησε τοξικό νέφος που απλώθηκε σε όλο το Λεκανοπέδιο Αθήνας και Πειραιά. 
Η πυρκαγιά σε μονάδα επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών στον Ασπρόπυργο, την προηγούμενη εβδομάδα, δημιούργησε τοξικό νέφος που απλώθηκε σε όλο το Λεκανοπέδιο Αθήνας και Πειραιά.

Για πολλές δεκαετίες αντιμετωπίστηκε ως η «πίσω αυλή» της Αθήνας, ως ο χώρος απόθεσης όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων, καθώς και ως χωματερή. Ο λόγος για το Θριάσιο πεδίο, που την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε δύσοσμα στην επικαιρότητα ξανά, λόγω της πυρκαγιάς σε μονάδα επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών, η οποία δημιούργησε νέφος που απλώθηκε σε όλο το Λεκανοπέδιο Αθήνας και Πειραιά. Οπως αισθάνθηκαν οι κάτοικοι της Αθήνας, ιδιαίτερα Δευτέρα και Τρίτη οι ρύποι από την πυρκαγιά εξαπλώθηκαν σχεδόν σε όλη την πρωτεύουσα, ακολουθώντας την κατεύθυνση του ανέμου.
Το Σαββατοκύριακο οι άνεμοι κράτησαν τον καπνό και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια μακριά από τα εκατομμύρια των κατοίκων της Αθήνας, αλλά δυστυχώς όχι μακριά και από τους κατοίκους του Ασπροπύργου και τις γειτονικές περιοχές στο εργοστάσιο της εταιρείας «Γενική Ανακυκλώσεως – Κτηματική Ξενοδοχειακή».

Το πιο ανησυχητικό είναι πως τα υλικά που κάηκαν αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από πλαστικό και άλλα συνθετικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διοξίνες, φουράνια και άλλες επικίνδυνες, τοξικές και άμεσα καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες απελευθερώθηκαν στον Αττικό ουρανό, που πλέον δεν ήταν τόσο ανέφελος... «Ενδεχόμενο περιστατικό ρύπανσης στο Θριάσιο Πεδίο αποτελεί εν δυνάμει μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την Αθήνα. Ολα τα μοντέλα που έχουμε "τρέξει" έχουν δείξει πως ένα νέφος που θα είχε δημιουργηθεί στο Θριάσιο, είναι πολύ εύκολο να περάσει μέσα στο Λεκανοπέδιο, σε συνάρτηση βέβαια και των μετεωρολογικών συνθηκών», λέει στην «Κ» ο κ. Μιχ. Πετράκης, πρώην Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Τα βουνά που χωρίζουν το Θριάσιο από την Αθήνα, όπως το όρος Αιγάλεω, είναι χαμηλού ύψους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό τείχος. Εξάλλου υπάρχουν και τα περάσματα, όπως στο Σχιστό, ο δρόμος στο Χαϊδάρι κ.λπ. Εάν λάβουμε υπόψη πως στο Θριάσιο συγκεντρώνονται πάρα πολλές βιομηχανικές και ιδιαίτερα οχλούσες μονάδες (διυλιστήρια, χαλυβουργεία κ.λπ.), μερικές από τις οποίες μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα της κατηγορίας Σεβέζο, γίνεται αντιληπτό πως απαιτείται μεγάλη προσοχή στη λειτουργία και στην ασφάλεια αυτών των μονάδων. Εάν συμβεί το κακό, λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε», συμπληρώνει ο κ. Πετράκης.
Σύμφωνα με μετρήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν στο Θριάσιο, λόγω βιομηχανιών και διυλιστηρίων, υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου, διοξειδίου του θείου και υδρογονανθράκων. Μέρος των ρυπαντών αυτών βρίσκει δρόμο προς το λεκανοπέδιο, όπως είχε καταγράψει σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είχε τοποθετήσει το Αστεροσκοπείο στο Χαϊδάρι, πριν από μερικά χρόνια.
Αλλά και οι μετρήσεις που πραγματοποίησαν την Τρίτη ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου, οι οποίοι κλήθηκαν εκτάκτως από την Περιφέρεια Αττικής με τον φορητό εξοπλισμό τους (με μεγάλη καθυστέρηση), κατέγραψαν υψηλότατες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων γύρω από το καιόμενο εργοστάσιο. Στην κατεύθυνση του ανέμου μετρήθηκαν συγκεντρώσεις έως και 320 mg/κ.μ. (ελάχιστα από 150 - 200 mg/κ.μ.) των σωματιδίων με διάμετρο 2,5 μικρά του μέτρου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει πως οι συγκεντρώσεις τους σε ημερήσια βάση δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 25 mg/κυβικό μέτρο. Βεβαίως, οι μετρήσεις δεν αποτύπωσαν τον ημερήσιο μέσο όρο αλλά η απόκλιση είναι τεράστια όπως και ο κίνδυνος. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM 10 (με διάμετρο 10 μικρά) στο κέντρο της Αθήνας (Θησείο) ήταν αυξημένες κυρίως την Κυριακή και τη Δευτέρα, αλλά δεν έφτασαν σε ανησυχητικά επίπεδα. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι η χημική σύστασή τους. Την ανάλυση των διοξινών έχει αναλάβει εργαστήριο του Δημοκρίτου και τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Πριν από ένα χρόνο, στις 19-21 Ιουνίου 2014, υπήρξε ένα πανομοιότυπο γεγονός, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε άλλο Κέντρο Ανακύκλωσης στο Θριάσιο. Τις ημέρες της πυρκαγιάς και δύο ημέρες μετά το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΕΜΠ κατέγραψε έντονη στρωμάτωση σωματιδίων στα 900 - 1.750 μέτρα ύψος, σε συγκεντρώσεις που αντιστοιχούν σε 70-80 mg/κ.μ. ΡΜ10. Φέτος το όργανο μέτρησης του Εργαστηρίου λειτουργεί μόνο δύο μέρες την εβδομάδα, λόγω οικονομικών περικοπών...

Πολλαπλοί οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία λόγω των βενζολίων και φουρανίων

Η περιβαλλοντική απειλή που αντιμετώπισε το Θριάσιο και η Αθήνα την περασμένη βδομάδα δεν μπορεί να αποτιμηθεί μόνο με βάση τις συγκεντρώσεις. Το βασικό είναι η ποιότητα των ρύπων.

«Βενζόλια και φουράνια είναι εξαιρετικά τοξικά και άκρως επικίνδυνα για καρκινογένεση ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμώ ότι οι ποσότητες ήταν τεράστιες και ενέχουν πολλαπλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία», τονίζει ο κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης, καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Τηλεπισκόπησης στο ΕΜΠ. «Η ανακύκλωση πρέπει να συνεχίσει να υλοποιείται με αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους (φύλαξη χώρων, πυρασφάλεια, κ.λπ.) και παράλληλα να ξεκινήσει η δημιουργία φυλασσόμενων πράσινων σημείων συλλογής», συμπληρώνει. «Οι διοξίνες λειτουργούν ως ενδοκρινικοί διαταρράκτες και δημιουργούν προβλήματα στην αναπαραγωγή, νευρολογικές παθήσεις και καρκινοπάθειες. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι οι έγκυες και τα μικρά παιδιά» υπογραμμίζει η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη καθηγήτρια Ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη του μεταπτυχιακού του ΕΚΠΑ «Περιβάλλον και Υγεία». «Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένα Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης, ένα παρατηρητήριο για θέματα περιβάλλοντος, το οποίο να μπορεί να ενημερώνει, προειδοποιεί και καθοδηγεί έγκαιρα τον πληθυσμό σε μεγάλες περιβαλλοντικές απειλές» τονίζει η κ. Νικολοπούλου. Γι’ αυτό και χρειάστηκαν τέσσερις μέρες τοξικής πυρκαγιάς και νέφους για να γίνουν συσκέψεις παραγόντων και να βγει μια ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, την Τρίτη το βράδυ, που εισηγούνταν μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού και να κλείσουν τα σχολεία. Ακόμα κι αυτό αγνοήθηκε, καθώς σχολεία λειτούργησαν Τετάρτη και Πέμπτη στον Ασπρόπυργο!

«Πρέπει να καταλάβουμε πως ζούμε σε ένα τοξικό περιβάλλον, με μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Οχι μόνο στην Ελλάδα, απαιτείται προετοιμασία και γνώση» λέει η κ. Νικολοπούλου.
Έντυπη

No comments: